21.11.2024 | 18:00
Туршията е не само вкусна, но и изключително полезна, особено когато е приготвена чрез ферментация. Ето някои от основните ползи:
1. Подпомага храносмилането
Ферментираната туршия съдържа пробиотици – полезни бактерии, които подобряват микрофлората на червата. Това спомага за по-добро...
31.08.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Джанките са не само вкусен плод, но и предлагат редица ползи за здравето поради високото си съдържание на хранителни вещества. Ето някои предимства на консумирането на джанки:
Богати на антиоксиданти: Джанките са богати на антиоксиданти, които...
31.08.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Много хора са свикнали да започват деня с кафе или чай. Ако обаче искате да намалите приема на кофеин или да разнообразите сутрешната рутина, има много алтернативи.Вода с лимонВодата с лимон е чудесен начин да започнете деня с прилив на енергия и...
29.08.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
Сините сливи са питателен плод, който предлага няколко ползи за здравето поради богатото си съдържание на хранителни вещества. Ето някои от основните предимства на консумацията на сини сливи:
Високо съдържание на антиоксиданти: Сините сливи са...
26.08.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Сезонът на печените чушки етук. Това, което ни пленява е ароматът, а идеите за ястия са безброй. Даваме ви три прости и вкусни рецепти за разядки с печени чушки, които можете да опитате. Тези разядки са идеални за партита, събирания или просто...
25.08.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Според изследвания съдържанието на витамин С в плодовете се запазва почти напълно по време на 4 месеца съхранение при -18 градуса. След шест месеца може да бъдат загубени 23% от хранителните вещества, а след 9 месеца...
25.08.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Има определени храни, които са полезни за здравето на мозъка и могат да подобрят способността ни да се концентрираме. Ето някои от най-добрите опции:
Мазни риби: Рибите като сьомга, скумрия и риба тон са богати на омега-3 мастни киселини, които са...
22.08.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Яйцата са ценен източник на полезни хранителни вещества – белтъци, мазнини, витамини, минерали, микроелементи. Те са и едни от най-предпочитаните храни за закуска по света.
Последователите на диетичното хранене готвят...
22.08.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Гроздето е един от най-популярните и вкусни плодове, които се консумират по целия свят. То не само е вкусно и сочно, но също така е и изключително полезно за нашето здраве.
Гроздето е богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които...
21.08.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Цинкът е основен минерал, необходим за различни функции в тялото, включително имунната система, протеиновия синтез и ДНК синтеза. Той също така играе роля в заздравяването на рани и производството на хормони. Ето осем храни, богати на цинк:
Стриди:...
18.08.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Главоболието ни връхлита, когато най-малко очакваме. Добрата новина, стига то да не е хронично, е че можем да го облекчим с помощта на някои храни, които често имаме под ръка.
Представяме ви списък със 7 храни, които могат да помогнат за облекчаване...
17.08.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Рафинираното олио, известно още като пречистено или рафинирано растително масло, се произвежда чрез процес на рафиниране, който включва химикали, топлина и механично налягане. Този процес премахва неприятните миризми, вкусове и цвета на суровото...
16.08.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Калият е основен минерал, необходим за различни телесни функции, включително поддържане на здравословно кръвно налягане, регулиране на баланса на течностите и подпомагане на функционирането на нервите и мускулите. Ето списък с храни, които са с...
15.08.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Протеините от растителен произход са основни хранителни вещества, получени от растения, плодове, зеленчуци, ядки, семена и гъби. Те играят жизненоважна роля в поддържането на цялостното здраве и благосъстояние, осигурявайки градивните елементи за...
10.08.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Бананите са невероятно питателни и предлагат богатство от витамини, минерали и други полезни съединения. Ето някои от ползите за здравето от консумацията на банани:
Богати на калий: Бананите са с високо съдържание на калий, минерал, който е...
07.08.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Миш-маш е традиционно българско ястие, което се състои основно от яйца и сирене, често включващо лук, домати и чушки. Въпреки че рецептата е относително проста, все пак има няколко често срещани грешки, които хората допускат, когато готвят това...
05.08.2024 | 20:00
по статията работи: Jenite.bg
Патладжанът е героят на лятото и е време да му се насладим подобаващо. Този зеленчук е толкова униврсален, че може да се приготвя по всевъзможни начини. Днес ви предлагаме три лесни рецепти за приготвяне на бързи ястия с патладжан:
Печени патладжани...
03.08.2024 | 16:00
по статията работи: Jenite.bg
През месец август изобилието от пресни продукти достига своя връх. Много плодове и зеленчуци са в сезона си, което означава, че са свежи, пълни с вкус и хранителни вещества и често са на по-достъпни цени поради голямото им производство. Ето списък с...
30.07.2024 | 14:00
по статията работи: Jenite.bg
Царевицата е питателна зърнена култура, която предлага множество ползи за здравето. Ето някои от основните предимства на консумацията на царевица:
Богат източник на хранителни вещества: Царевицата е добър източник на различни витамини и минерали,...
28.07.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Омега-3 мастните киселини са основни мазнини, които играят жизненоважна роля за поддържането на добро здраве. Има три основни вида омега-3 мастни киселини: алфа-линоленова киселина (ALA), ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина...
28.07.2024 | 10:00
по статията работи: Jenite.bg
Киселецът е питателен зеленчук, който предлага редица ползи за здравето. Често се консумира прясно в салати, сокове или смутита, но може да се използва и в готвенето. Ето някои от основните предимства на киселеца:
Високо съдържание на витамини и...
26.07.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Доста е рисковано да похапваме храни с изтекъл срок на годност, но трябва да знаем, че има и храни, които не се развалят и може да ги консумираме дори след години.Има "вечни" храни, на които винаги може да разчитаме и не бива да се...
24.07.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Дините са вкусни и освежаващи, които не само са вкусни, но и имат много ползи за здравето.Те са богати на витамини и минерали, като витамин С, калий и фолиева киселина.
Дините съдържат антиоксиданти, които помагат за...
18.07.2024 | 19:30
по статията работи: Jenite.bg
Представете си, че влизате в магазин с ясно съставен план, точно знаете какво и къде да купите, и излизате с пълна количка, но с по-малко разходи и по-малко стрес. Звучи като мечта, нали? Всъщност, тази мечта може да се превърне в реалност, ако се...
18.07.2024 | 18:00
по статията работи: Jenite.bg
Един от популярните методи за консервиране е замразяването, което ви позволява да запазите ценните качества на прясната храна дори през студения сезон. Не всички храни обаче понасят еднакво добре този процес – има и такива,...