За какво е полезна туршията?

21.11.2024 | 18:00
Туршията е не само вкусна, но и изключително полезна, особено когато е приготвена чрез ферментация. Ето някои от основните ползи: 1. Подпомага храносмилането Ферментираната туршия съдържа пробиотици – полезни бактерии, които подобряват микрофлората на червата. Това спомага за по-добро...

Какво да ядем и какво да избягваме по време на цикъл

05.04.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Няма доказани храни, които трябва да се избягват по време на менструация, тъй като индивидуалните диети варират значително. Въпреки това, някои жени намират облекчение от симптомите при менструален цикъл, като заложат на балансирана диета, богата на...

Рецепта за гръцка мусака

03.04.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Гръцката и българската мусака споделят някои прилики в своите рецепти, но имат и някои ключови разлики. И двете версии включват слоеве кайма и зеленчуци. Гръцката мусака обаче често съжържа допълнителен зеленчуков слой, като патладжани или тиквички,...

Как да НЕ пазаруваме излишни неща?

03.04.2024 | 12:00 по статията работи: Jenite.bg
Всички търговци прилагат стратегически методи, за да накарат своите клиенти да купят стоките им. Затова често се прибираме с ненужни продукти. Според експертите 40% от разходите на всяко домакинство отиват за храна. Ето няколко съвета как да...

Храни, които ще неутрализират вредното влияние на алкохола

02.04.2024 | 20:00 по статията работи: Jenite.bg
Не можем да отречем, че алкохолът може да се отрази зле на тялото ни, особено когато прекалим с него. Но ако вземете няколко предпазни мерки, преди алкохолът да започне да се лее, можете да намалите щетите. Всъщност изборът на правилните...

За какво е полезен розмаринът?

01.04.2024 | 20:00 по статията работи: Jenite.bg
Розмаринът е ароматна билка, произхождаща от Средиземно море, известна със своя силен, пикантен вкус и аромат. Използван от хиляди години заради лечебните си свойства, розмаринът предлага редица ползи за здравето, включително подобряване на паметта...

За какво е полезно брюкселското зеле?

31.03.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Брюкселското зеле е зеленчук от семейството на кръстоцветните. То е известно с миниатюрните си зелени глави, които се консумират като зеленчук. Брюкселското зеле е богато на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравословното...

За какво е полезна копривата

31.03.2024 | 12:00 по статията работи: Jenite.bg
Копривата (Urtica dioica) е растение, което се използва от човека от векове поради своите множество полезни свойства. Листата на копривата са покрити със зъбести косъмчета, които могат да отделят химикали, предизвикващи дразнене при контакт с...

Най-добрите храни, които можете да ядете за здрав черен дроб

30.03.2024 | 12:00 по статията работи: Jenite.bg
Черният дроб е голям орган, който съставлява около 2% от средното телесно тегло на възрастен. Вашият черен дроб непрекъснато работи, за да ви поддържа здрави, като изпълнява набор от жизненоважни функции, като филтриране на вредни вещества в кръвта...

4 засищащи закуски за борба с хормоналния дисбаланс

28.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
Значението на здравословната закуска не може да бъде надценено, особено когато става въпрос за управление на хормоналния баланс. Една балансирана закуска осигурява енергия, подобрява мозъчната функция и стабилизира нивата на кръвната захар, което е...

3 вкусни и питателни смутита за борба с хормоналния дисбаланс

27.03.2024 | 16:00 по статията работи: Jenite.bg
Хормоналният дисбаланс може да доведе до множество проблеми, включително промени в настроението, умора, наддаване или загуба на тегло, проблеми със съня и затруднено концентриране. Балансираната диета играе важна роля за регулирането на хормоните и...

10 храни, които могат да ви помогнат да намалите стреса

27.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
Стресът, особено хроничният стрес, оказва значително влияние върху благосъстоянието ви и може да навреди на здравето ви по редица начини, като например да увеличи риска от медицински състояния като сърдечни заболявания. Въпреки че е невъзможно да...

Кои храни НЕ трябва да съхранявате в хладилник?

26.03.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Докато са в хладилника, някои продукти губят полезните си съставки. Ето някои зеленчуците и плодовете, които трябва да се съхраняват на друго място, според мнение на диетолози и експерти.Домати и плодове с костилкиПри съхранение в...

За какво са полезни маслините?

22.03.2024 | 16:00 по статията работи: Jenite.bg
Маслините са вкусни и много полезни. Пълни са с антиоксиданти, витамини и минерали.Те са изключително полезни за здравето поради високото съдържание на мононенаситени мазнини, които помагат за намаляване нивата на лошия холестерол в...

8 източника на протеин различни от месо

22.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
Протеинът е един от основните макронутриенти, необходими за живота. Той е съставен от верига от аминокиселини, които се свързват заедно по специфичен начин, образувайки различни протеинови структури. Протеините играят решаваща роля в множество...

Как да изберем най-малко вредния бургер?

21.03.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Малък яйчен бургер е здравословна част от вашата диета, казват диетолози. Те подчертават, че ястието съдържа достатъчно количество протеини и може да бъде част от правилното и балансирано хранене. Хората, които...

Възползвайте се максимално от пролетта: Топ сезонни плодове и зеленчуци и техните ползи за здравето

19.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
С настъпването на пролетта природата предлага изобилие от пресни, вкусни и питателни плодове и зеленчуци. В тази статия ще обсъдим някои от най-добрите сезонни избори, защо трябва да ги включите в менюто си и как те могат да допринесат за вашето...

В кои случаи трябва да избягваме консумацията на бял ориз?

17.03.2024 | 18:00 по статията работи: Jenite.bg
Белият ориз е широко разпространен в световната кухня и предлага въглехидрати, основно във формата на скромни количества протеини и фибри. Въпреки че е добър източник на енергия, белият ориз е нискокалоричен и има висок гликемичен индекс, който може...

7 предимства на семената чия

16.03.2024 | 16:00 по статията работи: Jenite.bg
Семената от чиа са малки, богати на хранителни вещества семена, получени от растението Salvia hispanica, което произхожда от Централна Америка. Тези семена се използват от векове заради техните ползи за здравето и хранителен профил. Семената от чиа...

Митове и истини за здравословното хранене

15.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
Кафето ни дехидратира, а плодовете и зеленчуците трябва се консумират, без да се белят – в интернет е пълно със съвети и препоръки за здравословното хранене, някои от които са чисти митове. Има обаче и верни.Темата за здравословното...

В кой вид домати се съдържат най-много полезни съставки?

14.03.2024 | 20:00 по статията работи: Jenite.bg
Изборът между чери доматите и големите домати може да зависи от конкретните полезни вещества, които ви интересуват, но общо взето и двата вида домати съдържат важни полезни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти. Въпреки това, има някои...

Каква е разликата между белия и черния сусам?

13.03.2024 | 14:00 по статията работи: Jenite.bg
Белият и черният сусам са два различни вида сусамови семена, които се различават по своя цвят, вкус и хранителен състав. Ето основните разлики между двата вида: Цвят Както подсказва името им, белите сусамови семена са бели на цвят, докато черните...

Кои плодове и зеленчуци са в сезoн през март?

10.03.2024 | 10:00 по статията работи: Jenite.bg
През месец март има разнообразие от плодове и зеленчуци, които са в сезон. Ето някои от тях: Ябълки: Те са отличен източник на фибри, витамин С и антиоксиданти. Банани: Тези универсални плодове са богати на калий, витамин В6 и диетични...

Как да оползотворим останалото кисело зеле?

09.03.2024 | 14:00 по статията работи: Jenite.bg
Става все по-топло и все по-малко ни се яде от киселото зеле, което с огромно желание сложихме още през есента. Е, зелевите сарми са любимо ястие на всички, но на нас лично ни омръзнаха. А на вас? За щастие, имаме няколко идеи как може да...

3 начина да приготвите червена леща

08.03.2024 | 14:00 по статията работи: Jenite.bg
Червената леща е вид малка и ароматна храна, богата на белтъчини, фибри и множество витамини и минерали. Тази храна е особено полезна, тъй като предоставя важни хранителни вещества, включително желязо, магнезий, фолиева киселина и витамини от група...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay