Вредно ли е спането с мокра коса?

Вредно ли е спането с мокра коса?

Понякога, след дълъг ден, всичко, което можете да направите, е да вземете душ и да измиете косата си, преди да се срутите в леглото, което означава, че косата ви ще остане мокра, след като си легнете. Но разумно ли е да се унесете в страната на сънищата с мокра коса?

Някои смятат, че това трайно уврежда косъма, а други смятат, че това е нехигиенично. Освен това вероятно сте чували, че спането с мокра коса може да ви накара да настинете. И така, каква е истината? Противно на тези твърдения обаче е сигурно, че няма да се разболеете, ако заспите с мокра коса. Настинката е в резултат на инфекция, а не на мократа коса.

Така че, спането с мокра коса няма да доведе до смъркането, но за съжаление може да ви помогне да се сдобиете с гъбична инфекция. Колкото и да е изкушаващо да пропуснете сешоара преди лягане, мократа коса и влажна възглавница създават топла, влажна среда за процъфтяване на гъбички. Те могат да причинят дразнещи състояния като дерматит и пърхот.

Спането с мокра коса не трябва да се превръща в навик. Ако се случи еднократно през дълъг период от време, няма проблем, но ако се случва често скоро ще забележите накъсване на косата. Косата ви е най-податлива на повреди и накъсвания, когато е мокра, така че това е времето, в което трябва да бъдете изключително внимателни с нея. Кутикулата на косъма, която е защитният слой на косъма, се отваря и става разтеглива и крехка, когато косата е влажна.

Ако имате много фини, деликатни косми, бихте могли да причините повече щети на косата, ако постоянно си лягате с мокра коса. Ако имате къдрава коса, може да забележите повече възли и накъсвания, защото текстурата на косата е изненадващо деликатна и склонна към повреди. Всичко много зависи и от това как се отнасяте ежедневно към косата си. Ако се боядисвате или просто не можете да спрете да ползвате преса или маша за коса, може би ще влошите състоянието на без това увредената си коса, ако се оставяте да спите с мокра коса.

Но спането с мокра коса не влияе на всички негативно. Някои хора обичат сутрин да се събуждат с естествено създадени къдрици. Ако не забележите лоши странични ефекти, тогава може би сте от малкото късметлии, на които спането с мокра коса не им се отразява.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay