Какво да не консумирате, ако имате разширени вени

Какво да не консумирате, ако имате разширени вени
Canva

Разширените вени са състояние, при което вените стават подути, усукани и по-големи от нормалното. Те могат да се пoявят навсякъде в тялото, но най-често се появяват в краката. Ако имате разширени вени, важно е да внимавате какво ядете, тъй като някои храни могат да влошат състоянието ви. Ето някои неща, които трябва да избягвате, ако имате разширени вени:

Солени храни: Консумацията на солени храни може да накара течността да изтече от кръвоносните съдове в околните тъкани, което води до подуване и увеличаване на налягането във вените.

Алкохол: Алкохолът може да причини дехидратация, което може да влоши разширените вени. Освен това алкохолът може да отслаби вените и да увеличи риска от кървене.

Месо с високо съдържание на натрий: Месата като бекон, шунка и салам са с високо съдържание на натрий, което може да причини задържане на вода и да влоши разширените вени.

Млечни продукти: Някои млечни продукти, като пълномаслено мляко и сирене, могат да бъдат с високо съдържание на наситени мазнини, които могат да допринесат за наддаване на тегло и затлъстяване, рискови фактори за разширени вени.

Подправки: Някои подправки, като лют червен пипер и чили на прах, могат да раздразнят кожата и да влошат симптомите на разширени вени.

Захарни изделия: Захарта може да причини повишаване на теглото и да допринесе за развитието на диабет, и двата фактора, които могат да влошат разширените вени.

Горещи напитки: Консумирането на горещи напитки може да причини изгаряния, което може да влоши разширените вени.

Някои плодове и зеленчуци: Някои плодове и зеленчуци, като домати, краставици и чушки, могат да причинят дразнене на кожата, когато се консумират в излишък.

Мазнини: Високомаслените храни могат да доведат до наддаване на тегло и затлъстяване, които са рискови фактори за разширени вени.

Пикантни храни: Пикантните храни могат да раздразнят стомаха и да причинят киселинен рефлукс, което може да влоши разширените вени.

4 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay