В последния ден от работната седмица ни се искаше да ви представим нещо с една идея по-сложно. Нещо, което хем да не ви изгуби цял ден, хем да предизвика кулинарното ви любопитство. Намерихме това, което търсим, в Kulinar. Филетата от бяла риба са известни с вкусното си месо и лесно приготвяне. Двата вида сос пък са едно чудесно предизвикателство за вашето търпение. А резултатът си заслужава всяка минута, прекарана пред горещата печка.
Необходими продукти
4 парчета филе от бяла риба
4 яйца
200 гр гъби, нарязани на филийки
100 мл течна сметана
настърган кашкавал на вкус
1 глава лук, нарязана на дребно
1 пак. масло
½ с.л. оцет
брашно
олио
лимонов сок
сол
черен пипер
магданоз
Начин на приготвяне
Поръсете рибните филета със сол и черен пипер, потопете ги в брашното и ги запържете от двете страни за малко в олиото. След като добият златист цвят, ги извадете от тигана.
В същата мазнина задушете лука и гъбите. Прибавете сметаната, солта, черния пипер и магданоза. Махнете съда от котлона.
Разбийте жълтъците на яйцата в съд с обло дъно, поставен на слаб огън във водна баня. Прибавете към тях вода, като не спирате да разбърквате, докато не се получи кремообразна смес. Махнете съда от котлона.
Разтопете маслото и го сипете на тънка струя при жълтъците. Сложете лимонов сок, леко загрят оцет и сол на вкус.
Сложете рибните филета в тава, залейте ги с гъбената смес и соса от жълтъците. Поръсете ги с настъргания кашкавал и ги запечете в силно загрята фурна. Ястието може да се сервира в компанията на варени картофи.
9 | 1 |