Шоколадова бабка

Шоколадова бабка
JUNE XIE

Бабка е еврейски усукан хляб, с различни пълнежи. Днес ще ви предложим рецепта за шоколадова бабка. Шоколадът е любим на всички, така че е най-универсалния пълнеж. 

Необходими продукти: 

За тестото:

1/3 ч. хладко мляко

1 пакет суха мая

1/3 ч. захар

1 2/3 ч. брашно

2 големи яйца, на едното яйце трябва да отделите жълтъка от белтъка

1 ч. л. сол

6 с. л. масло

За шоколадовия пълнеж:

1 с. л. масло

3 с. л. сметана

1 1/3 ч. шоколад

сокът от 1/2 лимон, по избор

щипка сол

За глазурата:

3 с. л. пудра захар

3 с. л. брашно

1 с. л. масло

1/2 ч. л. канела

щипка сол

За намазване:

отделените белтъци  

1 с. л.  захар

щипка сол

Шоколадова бабка JUNE XIE

Начин на приготвяне:

В една купа добавете млякото, маята, 2/3 ч. брашно и 4 с. л. захар. С помощта на шпатула разбъркайте добре. Покрийте купата и я оставете настрана поне за 30 минути. 

След като са минали поне 30 минути, добавете едно цяло яйце и 1 жълтък, останалото брашно, останалата захар и щипка сол. Разбийте с миксер, докато съставките се смесят добре. 

Трябва да се получи еластично тесто. Добавете постепенно маслото, докато продължавате да разбърквате.

Покрийте купата и сложете тестото в хладилника поне за 2 часа, може и за цяла нощ.

30 минути преди да сте готови за сглобяване на бабката, направете шоколадовия пълнеж: В микровълнова печка разтопете заедно маслото, сметаната и 1 чаша шоколад, за по 20 секунди до получаване на гладка смес, като разбърквате на всяко прекъсване. Добавете лимоновия сок, ако сте решили да използвате, и сол. Оставете да се охлади преди употреба.

В малка купа разбийте заедно захарта, брашното, канелата и солта. Използвайки съветите на пръстите си, работете в масло, докато се разпределят равномерно и мънички бучки от стрезел. Хладилник до готовност за употреба.

Направете глазурата: В малка купа разбийте захарта, брашното, канелата и солта. Разбъркайте добре, за да няма бучки. Сложете в хладилника. 

В друга малка купа разбийте белтъка със захарта и солта. 

Прехвърлете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и разточете на тънък квадрат. Размесете тестото с разтопено масло. С помощта на шпатула разпределете шоколадовия пълнеж на равномерен слой върху тестото, а отгоре поръсете останалия шоколад на парченца. Навийте тестото на стегнато руло, след това сгънете рулото наполовина и сплетете двата края на плитка. 

Сложете готовото тесто в тава, върху хартия за печене. Намажете с разбития белтък и поръсете с глазурата. 

Покрийте тавата и оставете да втаса за около час- час и половина. Загрейте фурната на 200 градуса.

Печете около 45-50 минути. 

Оставете да изстине напълно преди да сервирате. 

Добър апетит!

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти