Бабка е еврейски усукан хляб, с различни пълнежи. Днес ще ви предложим рецепта за шоколадова бабка. Шоколадът е любим на всички, така че е най-универсалния пълнеж.
Необходими продукти:
За тестото:
1/3 ч. хладко мляко
1 пакет суха мая
1/3 ч. захар
1 2/3 ч. брашно
2 големи яйца, на едното яйце трябва да отделите жълтъка от белтъка
1 ч. л. сол
6 с. л. масло
За шоколадовия пълнеж:
1 с. л. масло
3 с. л. сметана
1 1/3 ч. шоколад
сокът от 1/2 лимон, по избор
щипка сол
За глазурата:
3 с. л. пудра захар
3 с. л. брашно
1 с. л. масло
1/2 ч. л. канела
щипка сол
За намазване:
отделените белтъци
1 с. л. захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
В една купа добавете млякото, маята, 2/3 ч. брашно и 4 с. л. захар. С помощта на шпатула разбъркайте добре. Покрийте купата и я оставете настрана поне за 30 минути.
След като са минали поне 30 минути, добавете едно цяло яйце и 1 жълтък, останалото брашно, останалата захар и щипка сол. Разбийте с миксер, докато съставките се смесят добре.
Трябва да се получи еластично тесто. Добавете постепенно маслото, докато продължавате да разбърквате.
Покрийте купата и сложете тестото в хладилника поне за 2 часа, може и за цяла нощ.
30 минути преди да сте готови за сглобяване на бабката, направете шоколадовия пълнеж: В микровълнова печка разтопете заедно маслото, сметаната и 1 чаша шоколад, за по 20 секунди до получаване на гладка смес, като разбърквате на всяко прекъсване. Добавете лимоновия сок, ако сте решили да използвате, и сол. Оставете да се охлади преди употреба.
В малка купа разбийте заедно захарта, брашното, канелата и солта. Използвайки съветите на пръстите си, работете в масло, докато се разпределят равномерно и мънички бучки от стрезел. Хладилник до готовност за употреба.
Направете глазурата: В малка купа разбийте захарта, брашното, канелата и солта. Разбъркайте добре, за да няма бучки. Сложете в хладилника.
В друга малка купа разбийте белтъка със захарта и солта.
Прехвърлете охладеното тесто върху набрашнена повърхност и разточете на тънък квадрат. Размесете тестото с разтопено масло. С помощта на шпатула разпределете шоколадовия пълнеж на равномерен слой върху тестото, а отгоре поръсете останалия шоколад на парченца. Навийте тестото на стегнато руло, след това сгънете рулото наполовина и сплетете двата края на плитка.
Сложете готовото тесто в тава, върху хартия за печене. Намажете с разбития белтък и поръсете с глазурата.
Покрийте тавата и оставете да втаса за около час- час и половина. Загрейте фурната на 200 градуса.
Печете около 45-50 минути.
Оставете да изстине напълно преди да сервирате.
Добър апетит!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
Последвайте Jenite.bg в Instagram!
0 | 0 |