Изкривена носна преграда- какво представлява и как се лекува?

Ето как да разберете дали носната ви преграда е изкривена

Изкривена носна преграда- какво представлява и как се лекува?

Имате ли проблем с вдишването през едната от двете ноздри? Често ли ви тече кръв от носа? Хъркате ли нощем? Може виновникът за всичко това да е изкривена носна преграда, но не се притеснявайте, лечимо е.

Изкривена носна преграда се нарича състояние, при което стената на хрущялната и костната бариера между двете ноздри е встрани. Тоест, отворът на едната ноздра е по-голям от на другата. Това състояние затруднява притока на въздух в и от носа. В повечето случаи, хората се раждат с изкривени носни прегради или са я придобили след нараняване. Тъй като анатомията на лицето не е съвършено симетрична в по-голямата част от хората, при много хора има известно изкривяване на носната преграда.

Лечение обикновено се предприема само в случаите на значително запушване на носа. Лечението е чрез хирургическа намеса, но дали си струва парите и времето за възстановяване, е много относително.

В крайна сметка, това е по-скоро проблем, който понижава качеството на живота на пациента, отколкото сериозно медицинско състояние.

Изкривената преграда може да се окаже по-сложна за справяне, ако има наличие на алергии и други заболявания, които блокират носа.

За да се определи какво ще бъде лечението, се разглежда историята на пациента, прави се консултация с УНГ и ендоскопия (изследване, чрез вкарване на тръба с камера в носа). Лечението може да представлява лекарство за алергия или ринитни състояния, но ако изкривената преграда наистина затруднява живота на пациента, операцията е най-сигурният начин.

Операцията на носната преграда или септопластиката премества носната преграда в центъра на носната кухина, премествайки костта и хрущяла през лигавицата и кожния слой. Тази операция не променя външния вид на пациента, но тя често се извършва заедно с други процедури за подобряване на назалната обструкция.

Септопластиката обикновено е амбулаторна процедура, провеждана в операционната зала, за която пациентите могат да очакват да пропуснат два до три дни работа. Пост-оперативната болка и лекото кървене продължават ден-два, докато отокът на тъканите и назалната конгестия могат да продължат една до две седмици. Пациентите трябва да използват физиологичен спрей за промиване и да се срещнат с техния хирург за периодични почиствания по време на възстановяването. Процедурата е с нисък риск и "като цяло е много успешна". Така че, ако вашата изкривена преграда ви причинява дискомфорт, консултирайте се с лекар, за да разберете дали може да се подложите на септопластика.



Станете част от Jenite.bg във Facebook!

5 2
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay