Може ли дефицитът на желязo да доведе до косопад?

Може ли дефицитът на желязo да доведе до косопад?

Дефицитът на желязо е често срещан проблем, който възниква, когато липсват здрави червени кръвни клетки, които да пренасят кислород до тъканите на тялото. Ако ви липсва желязо в диетата и организма ви, вероятно не произвеждате достатъчно червени кръвни клетки, за да поддържате тялото си напълно окислено, което причинява желязодефицитна анемия.

Някои често срещани причини за развитие на желязодефицитна анемия са тежки менструални болки, кървене в стомашно-чревния или пикочния тракт, загуба на кръв, произтичаща от операция или нараняване. Проблеми като болестта на Крон, целиакия, възпалително заболяване на червата и генетични заболявания също могат да попречат на тялото ви да усвоява правилно желязото.

Това може да ви накара да се чувствате уморени и слаби. Други симптоми включват физически симптоми като главоболие, възпален език, болка в гърдите, задух, чупливи нокти, задух, замаяност, ускорен сърдечен ритъм и студени ръце и крака. Други признаци, че може да страдате от недостиг на желязо, са желанието да консумирате странни неща като нишесте, боя или глина. Бледата кожа, синини и втрисане също са симптоми на недостиг на желязо. Друг голям проблем, който някои хора изпитват от липсата на желязо, е косопад.

Как дефицитът на желязо се отразява на косата ви

Има много причини, които могат да доведат до косопад, включително заболяване, генетична предразположеност, стегнати прически, хормонални проблеми, стрес, хранителни навици и много други. Въпреки това, една от причините косата ви да изтънява може да се дължи на дефицит на желязо. Всъщност проблемът е толкова често срещан, че е едно от първите неща, които лекарите изследват, когато търсят причините зад косопада. Недостигът на желязо, който причинява анемия, може пряко да повлияе на растежа и изтъняването на косата.
За да започнете да лекувате косопада, причинен поради недостиг на желязо, вероятно ще трябва да се подложите на кръвни изследвания и да разберете причината за този недостиг. Ниските нива на този елемен в организма може да са свързани  и с накъсване на косата.

 

Изтънялата коса, особено ако е свързана с други симптоми на желязодефицитна анемия, трябва да бъде взета под внимание от страна на Вашия лекар, така че да може да се изготви план за лечение за възстановяване на нивата на желязо и здравето на косата ви.

Как да увеличите нивата на желязо

Лечението на дефицит на желязо зависи от сериозността на случая. Един от начините е да приемате добавки с желязо, които ще ви помогнат да получите необходимото количество в кръвта. Тези добавки трябва да се приемат на празен стомах, за да се усвоят най-добре от тялото и вероятно ще трябва да се използват за продължителен период от време. Добавянето на витамин С заедно с желязо също може да ви помогне да усвоите добавката.

Друг начин да получите повече желязо в тялото си е като промените диетата си. Има много начини да го добавите към приема на храна и това започва с консумацията на храни, които са богати на този елемент, като червено месо, сушени плодове, ядки, тъмнолистни зеленчуци и храни като зърнени храни, които са обогатени с желязо. Готвенето с чугунени съдове също може да ви помогне да повишите нивата на желязо, тъй като пропуска следи от желязо във вашата храна и може да подобри нивата ви.

Лечението на причината за вашия дефицит на желязо трябва да бъде основен приоритет, както и предприемането на стъпки, за да си осигурите повече от естествения минерал, за да си помогнете за по-здравословен и по-щастлив живот.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay