Начинът, по който вървим разкрива много за нашето здраве

Начинът, по който вървим разкрива много за нашето здраве
pixabay

Вървенето е сложен процес: всяка стъпка включва нашата нервна система и скелетната система и е толкова автоматична, че дори не я забелязваме. Всъщност, походката може да разкрие много за един човек. 

Има 7 особености, които биха могли да показват, че се случва нещо по-сериозно.

1. Малки стъпки

Възможни причини: проблеми с коленете или бедрата. Когато правим крачка напред, коляното ни трябва да се изправи. Ако е трудно да изправите крака си, това може да означава, че имате проблеми със ставите. Резултатът от това е малка амплитуда на крачката.

Препоръчва се посещение при лекар, за да се изследват коленните и тазобедрените стави. Ако пропуснете да посетите лекар, бихте могли да почувствате болка в гърба поради натоварването върху долната част на гърба.

2. Накуцване

Възможна причина: артрит. Ако походката на някого е нестабилна, невъзможно е да се опре на един крак. Понякога човек може да загуби равновесие, особено ако коляното стане "заключено". Това е много опасно, защото коляното може да "заключва" в неподходящ момент и човек може да падне и да бъде ранен. Нестабилната походка е сигнал, че трябва да отидете на лекар.

3. Скованост на ръцете

Възможна причина: проблеми с гърба. Когато правим крачка с десния ни крак, мускулите на торса от лявата страна действат като стабилизатори и лявата ръка отива напред. Този принцип работи за всяка стъпка.

Ако амплитудата на ръцете ви е малка, може да имате проблеми със гърба си, като херния на гръбначния диск или нещо друго. Ако усетите скованост в ръцете си, когато се разхождате, препоръчваме ви да посетите ортопед или невролог.

4. Изтръпване на краката

Възможни причини: множествена склероза, неврологични нарушения, мускулни проблеми. Вместо да вдигате крака си и леко да слагате крака надолу, удряте крака на пода. Това може да се случи поради следните причини: мускулна дистрофия, ударен нерв, проблеми с гърба или множествена склероза.

5. Наклон

Възможни причини: нараняване на главата. Ако забележите, че е трудно човек да поддържа баланс и се накланя малко, когато върви, недейте да мислите, че задължително е пил алкохол. Това може да бъде и последствие от нараняване. 

6. Бавна скорост

Възможни причини: депресия. Когато наблюдаваме депресиран човек, ние забелязваме: вертикални движения на главата, люлеене на горната част, бавни къси стъпки и бавни движения на ръцете. Променяме настроението си, когато променим скоростта на ходене.

7. Подскачане 

Една от възможните причини за подскачане при вървене е схващане на прасеца. Жените, които ходят на високи токове и мъжете, които не обръщат достатъчно внимание на разтягането, могат да го изпитат. Ако не разтягаме мускулите си, това често се случва.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти