От малки знаем, че плодовете са полезни за здравето, защото съдържат витамини и други полезни съставки. Като пораснахме научихме и по-конкретни факти, като например това, че ябълките предпазват сърцето, а малинките се грижат за мозъка.
Днес колегите от Kulinar.bg ни споделиха още едно полезно действие на друг любим сочен плод.
Учени са установили, че консумацията на три шепи ягоди или боровинки седмично осезаемо намаляват риска от инфаркт. Това се дължи на факта, че те съдържат специални флавоноиди, които се борят със запушените артерии.
Проучването е съвсем сериозно, защото е обхванало 93 600 американки. В период от 18 години са проследявани здравните картони на жени между 25 и 42-годишна възраст. Задавали са им въпроси, засягащи най-вече начините им на хранене. И по време на изследването са регистрирани само 405 инфаркта.
Ако вярваме на резултатите, значи определено се нуждаем от повече ягоди и боровинки в менюто, при това не само през лятото. А тъй като топлият сезон е още далеч, мислим да дадем шанс на компотите и консервите, които да заместят пресните сочни плодове.
3 | 0 |