Наричат ягодите "плода на Уимбълдън". Всяка година зрителите, дошли да гледат как най-добрите тенисисти в света мерят сили, язяждат около 28000 килограма ягоди. Потапят ги в близо 7000 литра сметана.
Данните от ново британско изследване сочат, че освен изключително вкусни, ягодите са много полезни за сърцето и го предпазват от сърдечни проблеми, от инсулт и диабет. Може би затова тенис феновете ги похапват на воля - така сърцето и мозъкът им няма да пострадат при по-напрегнати и завързани спортни срещи.
Ягодите повишават нивото на антиоксиданти и други защитни механизми на организма. Намаляват холестерола в кръвта и регулират захарта.
Единственото условие за максимално полезно действие на мъничките червени е да не ги топим в сметана или поне не в големи количества. Все пак сметаната е сладко изкушение, което е богати на захар и мазнини.
Учените също така препоръчват да консумираме ягодите охладени, но не и замразени, тъй като във втория случай плодовете губят лечебните си свойства. Ние пък сме на мнение, че дори на смуути да ги направим, пак ще подобрят настроението ни. Какво се оказва - и здравето ни!
3 | 0 |