5 опасности, които вейповете причиняват на организма

5 опасности, които вейповете причиняват на организма

В последно време почти няма хора, които да не пушат от онези разноцветни електронни цигари, наречени вейпове. Те са толкова популярни, че дори някои родители ги купуват на своите тийнейджъри. На пазара се предлагат всевъзможни варианти като част от тях не съдържат никотин и именно затова се смятат за малко по-приемлива алтернатива на класическите цигари. Но други компоненти на тези вейпове се оказват доста по-съмнителни от самия никотин.

Защо всъщност вейповете са опасни и защо трябва да спрете употребата им още сега!

Неизвестни химикали

Със сигурност не сме почитатели на тютюна, но знаем отлично какво представлява. От друга страна, химикалите във вейповете и електронните цигари са неизвестни за нас. Не само, че вкарваме чужд химикал в тялото си, когато пушим, но също така е трудно да се определи размера на риска, който представляват те. Всяка цигара е различна в зависимост от производител, модел и вкус.

Добавки на незаконни вещества

Освен никотина и неизвестните химикали, рискът от добавяне на забранени вещества към сместа е висок. Тук говрим за Тетрахидроканабинол, който се съдържа във вейповете в доста високи и концентрирани дози. А знаете ли какво представлява този елемент - той е естествена съставка и основното психоактивно вещество в канабиса.

5 опасности, които вейповете причиняват на организма

Вейпингът влияе на мозъка

Никотинът е вреден за развитието на мозъка в големи количества, особено при юноши. Той забавя определени области на мозъка като невротрансмитерите, а понякога може силно да ги увреди. Тъй като никотинът води до пристрастяване, това предизвиква редовна и прекомерна употреба. След като придобиете навика, е трудно да го спрете.

Дълготрайно белодробно увреждане

Употребата на вейп има неблагоприятни последици за белите дробове след продължителна употреба. Кашлицата, хриптенето и недостигът на въздух са само чат от проблемите, които може да изпита вашият тийнейджър след няколко седмици или месеци на пушене. Тези симптоми се влошават с времето. Белите дробове трябва да са чисти от излишните вещества, за да се осигури правилен въздушен поток. Пълненето им с химикали и водна пара причинява прекомерно напрежение, тъй като те изхвърлят чуждите материали. 

Маркетинг и медийно влияние

Модерната цигара, множеството вкусове, триковете, които децата могат да правят с дима – всички тези неща създават перфектната комбинация от нездравословен маркетинг, насочен към подрастващите. Същевременно почти никой не говори са опасността от употребата на тези изделия. "Правейки се на готини", тийнейджърите не се интересуват от вредата, която си нанасят.

Имайте предвид още нещо: Заради съдържанието на никотин, някои вейпове могат да бъдат силно пристрастяващи. Потребители в мрежата редовно споделя колекциите си от десетки, различни по цвят вейпове, които са пушили в продължение на месеци, опитвайки се да спрат. Това ли искаме за децата си? 

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay