6 знака, че имате сериозен проблем, свързан със стомаха

Обърнете му внимание

6 знака, че имате сериозен проблем, свързан със стомаха

Храносмилателната система включва хранопровода, стомаха, дебелото черво, панкреаса, черния дроб, така че ако има някакъв проблем може да е във всеки един от тези органи. Симптомите на заболяванията на храносмилателната система са много и разнообразно и обикновено трудно се разбира точно от къде идва проблема. Затова е важно дори при най-малкото оплакване да посетите гастроентеролог. Ето 6 знака, че имате проблем и трябва да запишете час за преглед възможно най-бързо.

1.Преглъщате трудно

Когато имате затруднено или болезнено преглъщане на храната или водата, посетете лекар възможно най-скоро, особено ако това чувство се засилва. Болката при пиене на вода може да бъде знак за сериозен проблем в храносмилателната система. Лекарят ще ви попита дали кашляте, дали гласът ви се губи, дали се чувствате сити само след няколко хапки храна и т.н.

2.Имате газове

Метеоризмът е нормален, знаете ли че един човек отделя средно 2 литра газове на ден? Но е възможно и това да издава някакъв проблем. Особено ако са придружени с дискомфорт в корема, загуба на тегло или промяна в движението на червата. Друг притеснителен признак са изпражненията със силна миризма, може да са признак на наличието на бактерии в организма.

3.Дрехите са ви тесни

Ако трудно обувате дънките си, за разлика от предишните дни, не приписвайте цялата вина на коремните мазнини. Възможно е коремът ви да се подува в следствие на задържане на газове. Това е много често срещан проблем и може да се дължи на нормални неща като преяждане или поглъщане на прекалено много въздух, но може и да е симптом на сериозно заболяване. Ако подуването е придружено с болки в корема и кръв в изпражненията отидете на лекар възможно най-скоро.

4.Дрехите са ви широки

Загубата на килограми може да се дължи на много неща, но е добре да започнете търсенето на причината от храносмилателната система. Гастроентеролозите често срещат хора с необяснима загуба на тегло. Първите диагнози, които трябва да се изключат са рак на дебелото черво, панкреаса и стомаха. Други причини може да са възпалителни заболявания като улцерозен колит и болест на Крон, при които червата не абсорбират хранителните вещества.

5.Изпражненията ви са черни

Ако видите ярка кръв в тоалетната чиния това е алармиращ сигнал и веднага се обръщате към лекар, но знаете ли, че черните изпражнения също показват кървене. Ако кървенето е от горните части на храносмилателния тракт, изпражненията се оцветяват в черно. Всеки човек, който има някакъв вид ректално кървене трябва да се консултира със специалист, особено ако е над 40 години или има и други симптоми.

6.Имате недостиг на желязо в организма

Това обикновено се установява чрез кръвни изследвания. Липсата на желязо в организма означава, че до органите и тъканите не достига достатъчно кислород. Когато имате липса на желязо, целият организъм страда. Обикновено се изразява с постоянна умора, чупливи нокти, косопад, жълтеникава кожа и обща отпадналост. Недостигът на желязо означава анемия, която се причинява от продължително кървене. Обикновено причината се търси първо в храносмилателния тракт. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay