Изчерпателно за шарките, от които боледуват децата

История и настояще на неприятната болест

Изчерпателно за шарките, от които боледуват децата

В учебниците по медицина това са просто "детски болести". В ума на всяка майка, обаче, те съществуват под формата на поне триглави чудовища. И така – каква е истината за шарките и какво е наложило наличието на ваксини против някои и допускането на други да се разпространяват ежегодно.

Вариола
Към днешна дата тази болест не съществува. На 8 май 1980 г. Световната здравна организация обявява, че Вариолата е изкоренено заболяване в целия свят.

Но, заради историческата й важност, не можем да я прескочим. Това е една от най-древните известни на човечеството инфекции с въздушно-капков механизъм на предаване. Едни от първите писмени свидетелства за нея идват от папируса Еберс от 1550 г. пр. н. е.

Реално Вариолата е била бич за цивилизациите стотици години. През 1796 година, селският лекар Едуард Дженър открива, че имунитет срещу едрата шарка може да бъде изграден. Използвал материал от лезии, отделени от крави, болни от шарка по говедата. Нарича средството, което е създал с името "ваксина", чийто корен е от латинското наименование "vacca", означаващо крава.

От 1967 година СЗО предприема широкомащабна кампания за противовариолна ваксинация във всички страни по света. Вариолата в България е ликвидирана още през 1928 година, като с това страната ни се нарежда сред една от първите, справили се с тази болест.

Варицела
Заради това, че Вариолата вече не съществува като заболяване, към момента Варицелата е шарката, която протича с най-едри обриви. Наричана от народа "лещенка" (заради формата на обрива, приличен на мехурче с размер на лещено зърно), тя се причинява от Varicella zoster virus, който предизвиква две заболявания.

При първа среща с него, вирусът се проявява като шарка – Варицела. Впоследствие, през целия живот, при спадане на имунитета, е възможно да се прояви заболяването Херпес зостер, което протича отново с обрив, но на отделен участък от тялото. При това заболяване човек също е заразоносител, заради наличието на инфекциозни причинители в течността, съдържаща се в обривите.

Вирусът се предава по въздушно-капков път, вътреутробно – по време на бременността, ако майката преболедува в последния триместър, както и по контактен път от болен от Херпес зостер. При контакт с болен се заразяват около 80% от непреболедувалите Варицела, като имунитета, който се създава, е траен.

Как се проявява?
Времето от контакта със заразно болния до изявата на първите симптоми на заболяването се нарича инкубационен период. За Варицелата той е от 12 до 21 дни.

Обикновено започва с висока температура (над 39 градуса) болки в гърлото и обрив. Леко грапавеещите червени петна с размер 5-10 мм в диаметър за часове се превръщат във везикули (мехурчета), които отначало са изпълнени с бистра течност, а след това потъмняват и на тяхно място се образуват корички.

След като тези корички паднат под тях остават тъмни петънца, но ако не са били разранявани и разчесвани те не остават като трайни белези, а изчезват до няколко месеца. Обривът обхваща цялото тяло, включително и главата, в окосмената част. Често се появяват везикули и във вътрешната част на устната кухина, като създават доста неприятни усещания.

Лечение
То се провежда у дома за 7-10 дни, като се използват само медикаменти за облекчаване на състоянието.

Ако шарката протича с нетипичен обрив – везикули, пълни с кръв или гнойни такива, то по преценка на личния лекар ще се назначи специфично лечение, а би могъл и да препоръча хоспитализация. Обикновено при децата болестта преминава много бързо и леко.

Рубеола
В България лекарите все по-рядко се сблъскват с типични прояви на това заболяване, защото ваксината срещу Рубеола е задължителна и се поставя на 13 месеца. Все пак има отделни случаи и затова е добре да знаете какво да очаквате.

Рубеолата е остро инфекциозно заболяване, причинено от вирус. Предава се по въздушно-капков път. Много по-рядко се разпространява при директен контакт със секрети, отделени от болния.

При Рубеола е налице т.нар. вертикален механизъм за предаване на болестта, т. е. от бременната болна майка към плода през съдовете на плацентата. В такива случаи се препоръчва прекъсване на бременността, особено ако е в ранен стадий, заради малформациите, които са неизбежни за бебето. Около 25% от бременните, преболедували от рубеола, раждат деца с комплекс от тежки проблеми, наречен вроден рубеолен синдром.

Как се проявява?
Инкубационният период на шарката е от 12 до 23 дни. Най-често симптомите се изявяват между 16 и 18 ден. Болните и заразените са силно заразоопасни 7 дни преди и 7 дни след появата на обрива. Характерно за болестта е силно подуване на лимфните възли, разположени зад ушите и в тилната област. Обривът е леко изразен, съставен от дребни петна и обикновено не сърби. Разпространява се от главата към краката и се задържа около 3 дни. Почти половината от случаите на рубеола протичат без обрив.

Диагнозата се поставя при преглед от педиатъра. Ако детето е имало контакт с болен, а изявата е нетипична, може да бъдат назначени серологични тестове, които доказват наличието на вируса на рубеола в кръвта, или съответно антитела към болестта. При преболедуване се получава траен имунитет.

Лечение
Назначават се медикаменти за облекчаване на оплакванията, съпровождащи болестта. Тъй като става въпрос за вирусна инфекция, антибиотици не се изписват. Прилагат се единствено, ако вследствие на заболяването възникнат бактериални инфекции. Лечението се провежда в домашни условия, като болният се поставя под 7-дневна карантина. При децата болестта преминава най-често леко и усложненията са много рядко срещани.

Изчерпателно за шарките, от които боледуват децата

Морбили
Преди няколко години в България беше обявена епидемия от морбили, като болестта засягаше основно неваксинираното население. Според имунизационния календар ваксинация се прави на деца на възраст 13 месеца. Ваксината е тривалентна срещу Рубеола, Заушка (Паротит) и Морбили, но при недобре проведена ваксинация е възможно да се заразят и ваксинирани деца, като тогава болестта протича атипично.

Силно заразно и остро протичащо инфекциозно заболяване – това е определението за Морбили. Причинява се от вирус, който засяга най-често дихателната система и е потенциално сериозно заболяване, заради усложненията, които могат да възникнат. Предава се по въздушно-капков път, като заразяването става и от човек на човек, и чрез предмети, върху които са попаднали микроскопични капчици слюнка от болен.

Как се проявява?
Инкубационният период за тази инфекция е 7-14 дни, като обривът се проявява около 14-ия ден. Болният от морбили може да предава вируса от 1-2 дни преди изявата на болестта, докато обривът не изчезне напълно. След преболедуване и след правилно проведена ваксинация човек получава траен имунитет срещу болестта.

Типично морбили започва с висока температура, хрема, кашлица и зачервяване на очите (конюнктивит). От 2 до 4 дни след появата на първите симптоми, непосредствено преди появата на обрива се забелязват и специфичните за болестта петна на Коплик – жълтеникаво-бели, оградени от червен пръстен, разположени от вътрешната страна на бузите. Обривът започва зад ушите и в областта около врата и се спуска надолу по цялото тяло. Съставен е от малки, червени пъпчици с неправилна форма, които нарастват и се сливат и обикновено не сърбят.

Температурата може да достигне до 40 градуса, очите са зачервени и влажни, силно чувствителни на светлина. За 3 до 5 дни обривът намалява и започва да отшумява, заедно със съпътстващите симптоми. Температурата рязко спада и болният се чувства значително по-добре. След като обривът напълно отшуми е възможно да остане променено оцветяване по кожата.

Лечение
Отново симптоматично и препоръчително в домашни условия. Не е познат медикамент, който да пребори вируса. Бактериалните усложнения на болестта като отит и пневмония се лекуват с антибиотици. Поради честото протичане на заболяването с много висока температура е важно приемът на течности да бъде достатъчен. Нужно и внимание към раздразнената конюнктива (лигавицата на очите).

Скарлатина
Скарлатината е остро инфекциозно заболяване, което протича с ангина и ситен обрив (в същността си тя не е шарка). Причинява се от бета-хемолитичен стрептокок и се разпространява по въздушно-капков път.

Източник на заразата е болният човек, като най-опасен е той в първите 24 часа след клиничната изява на заболяването. През инкубационния период заразеният не разпространява болестта. Входна врата е лигавицата на гърлото, като стрептококите остават там и предизвикват гнойна ангина.

Как се проявява?
Инкубационният период е средно 2-4 дни, но може да варира от 2 до 12 дни. Започва с рязко покачване на температурата, силни болки в гърлото и повръщане. Специфично за скарлатината е "огненото гърло" - сливиците са силно зачервени, често с гнойни налепи, а понякога по небцето се забелязват по-тъмни петна.

Характерни са малиновият език – ярко червен на ситни бели точици и т. нар. триъгълник на Филатов – белезникав участък с форма на триъгълник около устата. Обривът се появява около 24 часа след началото на заболяването и е изключително ситен, като първоначално се виждат червени петна, а самият обрив само се усеща като грапавина върху тях.

Може да се появи по цялото тяло, но най-често засяга областта на слабините и по нежните места като шията и свивките на лактите и коленете. Лицето, дланите и стъпалата остават незасегнати. За сметка на това около 2-3 седмици след преминаване на заболяването кожата на дланите и стъпалата започва да се бели на големи люспи.

Лечение
Тъй като скарлатината се причинява от стрептокок, който е бактерия, то лечението е чрез антибиотици. Обикновено се използват такива от пеницилиновата група, но ако пациентът е чувствителен, се назначават подходящи за неговия случай лекарства. Рядко се налага лечение в болница, затова у дома най-важно е да се облекчи състоянието му.

Поради употребата на антибиотици се случва преболедувалият да не добие траен имунитет. При 1-4% от случаите е възможно повторно заразяване.

Розеола
Позната е като Шестата болест или Шестата шарка. На места може да я срещнете и като Петата шарка. Това се дължи на факта, че някои прибавят към списъка на шарките и Вариолата, а други не я считат за съществуваща.

Има се предвид, че това е петата/шестата болест, която причинява обриви. Другото й название е Розеола инфантум, или тридневна треска. Това е едно от най-често срещаните вирусни заболявания при деца от 1 до 3 години. Почти не са описани случаи на боледуващи възрастни. Причинител е Херпес вирус 6, който може да бъде предаден от друг болен или от здрав вирусоносител. Предава се по въздушно-капков път.

Как се проявява?
Инкубационният период е около 10-ина дни, като обикновено заболяването протича леко и не се развиват усложнения. Детето вдига висока температура (39-40 градуса), като липсват симптоми, които биха свързали това състояние с инфекция на горните дихателни пътища.

След 3 до 5 дни поддържане на температура, тя рязко спада и тогава се появява обривът. Той е ситен, розов и интензивен в областта на корема и крачетата. Отминава бързо, за около 3-4 дни и не оставя белези. Възможно е детето да изпитва дискомфорт, но обикновено обривът не сърби.

Лечение
Тъй като болестта не е опасна, лечението се провежда у дома, като отново е симптоматично. Дават се лекарства за понижаване на температурата и евентуално витамини за подсилване на имунитета.

Ако искате да научавате още полезни факти за здравето на вашите деца, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!

158 18
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



31
Не е посочен 18.03.2013|15:15
Пълен кошмар, но се налага да се изживее.
30
Не е посочен 15.03.2013|18:08
Бяхме на 8г като се започна със температура после почнахме да губим апетит след което започна да поврища след което започна да губи равновесие като вирви,вървеше като пиян и накря се оказахме вив болница.Първо в нашата б-ца в Кирджали от там в Пловдив(ВМИ)веднага вив интензивното.Лекувахме се 11 дена,благодарна съм на господ че се излекувахме сина ми не можеше да си вдигне ричичка до устата.И Фсичко това се оказаха че са пслецтвиъя от варицелата.Сега като чуйа думата шарка настрихвам.
29
Не е посочен 15.03.2013|17:28
Минал съм всички видове шарки, варицелата беше особено болезнена, добре, че не може повече да се повтори.
28
Не е посочен 15.03.2013|17:27
Едва ли може да се опази човек от това, въпреки че ни и ваксинират.
27
Не е посочен 15.03.2013|16:54
26
Не е посочен 15.03.2013|16:37
kl
25
Не е посочен 15.03.2013|16:24
Аз само една! :)
24
Не е посочен 15.03.2013|16:24
И аз съм я карала на близо тия години :) Беше ужас! ;))
23
Не е посочен 15.03.2013|16:23
Мен са ме водили и не съм хванала нищо. Изкарах я на 25 :) Не беше толкова тежко при мен, но при приятеля ми беше доста!
22
Не е посочен 15.03.2013|16:22
А бе общо взето всички си приличат доста, освен Скарлатината де.
21
Не е посочен 15.03.2013|16:22
Добре, че вариолата вече не съществува. Била е смъртоносна.
20
Не е посочен 15.03.2013|16:18
Знам, че навремето е имало смъртоносна шарка, добре че са намерили начин да я спрат.
19
Не е посочен 15.03.2013|16:17
Наскоро племенницата ми я изкара варицелката, ама много леко. За това е полезно да се кара като малки, много по-леко е.
18
Не е посочен 15.03.2013|16:17
Интересно и полезно. Трябваше да го прочета преди две години, когато ме тръшна мен на дърти години шарката! :)
17
Не е посочен 15.03.2013|16:15
Шарките са нещо много страшно!
16
Не е посочен 15.03.2013|16:13
Децата като малки, по леко изкарват видовете шарка, интересен е този материал .
15
Не е посочен 15.03.2013|16:10
Една приятелка на 24 наскоро изкара шарка и доста време си бе вкъщи, много неприятно наистина, но както се казва - болестите ходят по хората.
14
Не е посочен 15.03.2013|16:08
карат се по-тежко, да
13
Не е посочен 15.03.2013|16:07
добре сте го написали това
12
Не е посочен 15.03.2013|15:31
оо, да, внимавай, на дърти години са гадни
11
Не е посочен 15.03.2013|15:28
карах ги всичките на "дърти" години
10
Не е посочен 15.03.2013|14:44
И аз съм карала само една шарка . Силно се надявам , че няма да се заразя .
9
Не е посочен 15.03.2013|14:43
Много неприятно е да боледуваш от шарка . На една приятелка детето беше болно и наистина доста се измъчи . Добре , че бързо му мина .
8
Не е посочен 15.03.2013|13:59
Като цяло е добре шарката да се прекара в ранан детска възраст и така да се създаде естествен имунитет. Човек порасне ли нещата стават доста по-тежки, а за бременните дори опасни.
7
Не е посочен 15.03.2013|13:45
Ужасно, събидихте ми страховете - по думите на майка ми аз съм карала само една шарка и умирам сега от паника да не се заразя с нещо.
6
Не е посочен 15.03.2013|13:42
Аз съм боледувала от скарлатина, но не си спомням да съм била чак толкова зле. Само се сещам, че не ми даваха да излизам от вкъщи и имаше едно картонче на вратата у нас, че вътре има заразно болен човек. Голяма простотия, не знам нашите защо го позволиха това.
5
Не е посочен 15.03.2013|13:42
така трябва да се прави наистина.защото по добре докато е малко,иначе е много опасно
4
Не е посочен 15.03.2013|13:26
аз съм карала само две.дано другите не ги карам изобщо че е много тейко като не си дете
3
Не е посочен 15.03.2013|13:22
Доста полезен да, добре е да се знае,че когато чуем,че в градината на детето ни или на място където може да си заведем детето има някаква епидемия от шарка, често варицела, добре е да го заведем там докато е малко, не да си тегли болестта на стари години,когато се изкарва доста по-тежко..но хората се притесняват..
2
Не е посочен 15.03.2013|13:21
Много неприятни болести са наистина, аз ги знам като дребна, едра шарка и заушка, като последната има негативни последствия най-вече при момченцата.
1
Не е посочен 15.03.2013|13:14
Много полезен е този материал и доста изчерпателен по темата.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay