Колбасите са много популярна храна в много страни. Но въпреки разнообразието от различни колбаси, може да е доста трудно да се намери висококачествен продукт.
Важно е да се храним с качествена храна, така ще сега ще разберете как да избирате качествени колбаси:
Пушени колбаси
Пушените колбаси се приготвят от висококачествено нарязано месо, приготвено с различни техники за пушене. Полупушените колбаси се пържат, сваряват и след това се пушат. Те са изработени от нарязано месо и се продават в естествената обвивка, която се яде. Добрият колбас не трябва да струва по-малко от месото.
Има вариант и за естествено пушене. Тези колбаси могат да се съхраняват с хладилник до 4 месеца, но самият процес на естествено пушене е много скъп.
Когато избирате пушени колбаси, обърнете внимание на тези фактори:
Там, където колбасът е разрязан, трябва да бъде сухо, гладко и без неравности. Цветът трябва да е близък до кафяво. Ако е ярко червено, розово или коралово, нещо не е наред. Навийте парче наденица на кръгче - добрите продукти са еластични и не се чупят. Ако парчето се счупи, това означава, че в него почти няма истинско месо.
Обвивката трябва да е леко набръчкана, поради липсата на влага. Ако обвивката е еластична, това означава, че колбасът съдържа много вода и много добавки като соя и нишесте, които не би трябвало да са там. Колбасът, който е пушен с естествен дим, трябва да има суха и лъскава повърхност.
Миризмата трябва да е много фина. Ако миризмата е твърде силна, това означава, че колбасът е бил напоен със специална течност.
За да спестят пари, някои производители добавят соя, нишесте или брашно и никога не го споменават в списъка на съставките. Когато купувате колбас, помолете да го опитате, така ще разберете дали има прекалено много нишесте, защото в този случай вкусът ще бъде "хартиен".
Списъкът на съставките трябва да бъде много кратък: най-добре е само месо и подправки. Глюконо делта лактонът (или Е575) ускорява процеса на приготвяне по изкуствен начин.
Самият колбас трябва да бъде твърд, сух и дебел. А когато се нареже, той трябва да бъде еластичен и лесен за дъвчене.
Вкусът не трябва да бъде кисел, а леко пикантен и солен.
Сухи колбаси
Сухите колбаси са сушени, а не пушени. Те се приготвят само с висококачествено месо и могат да съдържат подправки, мед и коняк. Освен свинско и говеждо месо, те могат да съдържат агнешко месо, конско месо и дори вино. Тези колбаси могат да се съхраняват в хладилника до 4-6 месеца. Най-популярният вид от тези колбаси е салам.
Ето няколко съвета как да изберете добър сух колбас:
Колкото по-тъмен е продуктът, толкова повече конско месо или говеждо месо съдържа. И тъй като тези колбаси са направени само от най-доброто месо, те не са евтини.
Ако върху обвивката има бели частици, това означава, че колбасът е с наистина добро качество. Белият остатък е сол. Обърнете специално внимание на мястото, на което колбасът е отрязан: ако цветът на месото не е еднаквъв, особено по краищата, това означава, че колбасът е бил изтрит с вода и масло, за да се отстрани солта.
Обвивката трябва да бъде естествена или близка до естествената. Тя трябва да бъде направена от естествени продукти: колаген (направен от кожа на добитък) и влакнести (направени от целулоза). Понякога, по време на приготвянето, колбасите се покриват с мухъл - това е напълно нормално. Понякога мухълът се обелва и колбасът се покрива с подправки, така че избягвайте да купувате салам с много подправки.
За всички видове колбаси:
Миризмата на колбаса не трябва да е много силна. Ако има силна миризма, това означава, че към продукта са добавени изкуствени аромати. А ако усетите, че са използвани много подправки, това е знак, че използваното месо не е прясно.
Ако в колбаса има мазнина, тя не трябва да е жълта или розова. Трябва да е бяла. В противен случай, или колбасът не е пресен, или съдържа много оцветители.
Ако в списъка на съставките се казва, че продуктът съдържа соя, това означава, че в продукта почти няма месо. Вместо това има някакъв микс от хрущяли, кожа и други остатъци. Нишестето в продукта е напълно безвредно. Използва се като сгъстител за мляното месо. Карагенанът е хранителна добавка и може да предизвика алергична реакция.
Ако сте изяли няколко парчета колбас и не можете да спрете да ядете, той вероятно съдържа мощния усилвател на вкуса мононатриев глутамат. Тази добавка прави вкуса и мириса на колбаса невероятно добри, но най-важният фактор е, че може да скрие лошата миризма на нискокачественото мляно месо.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
2 | 0 |