Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Живото мляко може да е полезно, но не трябва да го бъркаме с "жива вода"

Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Ако човек е склонен да вярва на всичко, което се говори и пише за лечебните свойства на кефира (тибетската гъба), лесно ще остане с впечатлението, че това е някаква вездесъща панацея. Край с чакането и нервите пред лекарски кабинети, стига само да си пием като послушни деца млякото - сутрин и вечер.

Да, обаче ние, jenite.bg, сме решили да се отнасяме далеч по-отговорно към здравето. Напатили сме се, наслушали сме се на чуждите патила и знаем, че по този свят се разхождат какви ли не "луди гъби". Било поради невежество, алчно желание да печелят пари от нещастието на хората, или поради най-обикновена лошотия, те са способни да възхваляват насам-натам всевъзможни методи за лечение, които могат да се окажат дори опасни. 

За да си разясним какъв точно е случаят с тибетската гъба, се допитахме до лекар и до ентусиасти, които действително си я отглеждат вкъщи и ежедневно пият кефир. Както обикновено се случва със здравните въпроси, единодушен отговор не получихме. Но все пак успяхме да направим някои изводи и тук сме представили накратко достоверната информация, която събрахме.

По-добре е да вземете гъбата от човек, вместо от магазина 
Кефирът произхожда от Кавказ. Консумацията му е популярна най-вече в Азия, но след разказите за хора, които редовно го пиели и живеели по 100 години, след хвалбите на редица учени, тибетската гъба се разпространява и на запад. Можете да я намерите в различни сайтове и магазини. Любителите на кефира обаче казват, че "купешките" гъби са с по-лошо качество, тъй като се поддържат с мляко на прах. Ако сте решили да отглеждате бялото чудо, най-добре разпитайте тук-там и намерете човек, който го има вкъщи. Тибетската гъба се размножава и разраства много бързо, така че той с удоволствие ще ви даде дрожди, вместо да ги изхвърля.

Как да се грижим за тибетската гъба и как да правим от нея кефир
Да се отглежда тибетска гъба вкъщи е все едно да се вземе домашен любимец - изискват се определени всекидневни грижи. Преди всичко, трябва да знаете дали вашата гъба е млечна или водна. Тоест, в коя от двете течности ферментира. Водните кефирни зърна са прозрачни, а млечните - бели. Тъй като вторите са по-разпространени, ще им обърнем специално внимание. За водните ще кажем само, че се отглеждат във вода със захар, лимонов сок и изсушен плод - смокиня или стафида, например.

Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Ако сте решили да си гледате млечна тибетска гъбка, поставете я в буркан. Всеки ден я поливайте с прясно мляко (около 250 мл), без значение дали ще бъде краве, овче, или дори - конско. Разбира се, най-здравословно би било да използвате домашно мляко, но ако нямате такава възможност, просто се обърнете към марката, на която по принцип се доверявате. Ако държите, можете да преварите млякото, но след това изчакайте хубаво да изстине. Горещата течност ще убие гъбата ви - тя предпочита ниски температури. Дръжте я на прохладно, да не бъде изложена на директни слънчеви лъчи.

След като сте покрили гъбата с прясно мляко, тя ще го превърне в нещо, подобно на нашето кисело, само че не толкова гъсто. Трябват му по-малко от 24 часа, за да се подкваси добре. Признак за това е появата на гъст слой отгоре. След това млякото се прецежда през едро пластмасово сито и се оставя в хладилника. Няколко часа по-късно е готово за консумация. Получената смес е кисела (степента зависи от количеството гъба, която сте потопили в млякото), леко газирана и със слабо съдържание на алкохол. 

След като отстраните "живото" мляко, изплакнете гъбата с хладка вода и цялата процедура може да започне отново. Помнете: тибетският ви "любимец" не трябва да се докосва с метал, нито с голи ръце. Ако спазвате указанията, след двадесетина дни гъбата трябва да е удвоила размера си и на свой ред ще можете да подарявате части от нея.

Може да е "живо мляко", но не се заблуждавайте, че действа като "жива вода"
Течност, която лекува всичко и носи вечна младост, съществува само в легендите. Наистина, дори лекарите признават, че в много случаи кефирът влияе положително върху общото физическо състояние, но това не означава да разчитаме само на него за сериозните си здравословни проблеми.

Според различни изследвания и твърдения, "вълшебната" млечна напитка лекува рак, "всички" алергични и стомашно-чревни заболявания, помага при проблеми с белите дробове, пневмония, диабет. Лекува алкохолизъм, както и всички сериозни заболявания, които може да сте си навлекли заради него. Напълно нормализира обмяната на веществата, подобрява паметта и вниманието. Увеличава половата активност и намалява телесното тегло. Направо - успява да се справи с всички проблемни състояния, познати на медицината.

Вярно е, че кефирът може да окаже благотворно влияние върху доста здравословни проблеми, особено ако силно вярвате в него - на принципа на плацебото. Но нека не преувеличаваме. Първо, със сигурност не лекува рак. Второ, действието му зависи както от степента на ферментация, в която го консумирате, така и от спецификите на собствения ви организъм.

Например, някои болни от диабет споделят, че редовното пиене на кефир значително е подобрило показателите им. Други обаче се оплакват от странични ефекти, напитката не им понася добре. Трети твърдят, че в началото на консумацията организмът може да реагира бурно, но след това започва да оздравява цялостно. Сред любителите на тибетската гъба, с които си поговорихме, най-много бяха защитниците на тезата, че кефирът стимулира стомашно-чревния тракт и намалява апетита, благодарение на което има отслабващо и пречистващо действие. Също така мазането с "живото мляко" давало впечатляващи видими резултати за оздравяване на акне и на всякакви други възпаления по кожата.

Ние ви съветваме следното: ако ви се занимава с отглеждането на тибетска гъба, "осиновяването" на такава едва ли е лоша идея. Спокойно можете да си пиете по 1-2 чаши кефир на ден, стига да се чувствате добре след това. Възможно е наистина да подпомогне значително цялостния ви тонус, но ако имате сериозен здравословен проблем, не рискувайте да разчитате само на нетрадиционния метод. Освен това е препоръчително и след всеки 20 дни, в които консумирате кефир, да правите по 10-дневна почивка.

232 19
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



73
Кристина Матева 14.01.2019|11:37
Предлагам млечна тибетска гъба 0888562016
72
Сия Мечева 21.10.2014|20:03
Чувала съм за нея и сега чакам да ми подарят. Не е хубаво да се продава,трябва да се подарява.Била много полезна.За проба пари не взимат,така че да се надявам,че ще е за добро.
71
TheVanhow . 09.02.2014|13:20
Гнусна е само твоята психика!!!
70
TheVanhow . 09.02.2014|13:20
Гнусна е само твоята психика!!!
69
Boyanka Encheva 06.03.2013|12:25
За мене вкусът и е прекрасен. Дори ми харесва повече от киселото мляко.Не вждам нищо гадно във видаи. ДАже ми изглежда касива.
68
Krasimir Tochev 02.03.2013|17:22
Продавам тибетска гъба, пращам по куриер в цялата страна 5лв за връзка ktochev@abv.bg 0886320625
67
Лола Стефанова 30.05.2012|16:01
Нормално е когато организмът се чисти от токсините да се усеща дискомфорт, въпреки това аз предпочитам други методи.
66
Poli Geerhart 30.05.2012|15:43
Не съм опитвала, това какво е на вкус и наистина ли действа...
65
София Павлова 30.05.2012|14:31
64
София Павлова 30.05.2012|14:31
яката работа!
63
Margо Filipova 30.05.2012|14:11
какво значи супер храни?
62
Margо Filipova 30.05.2012|14:11
прилича на карфиол
61
Vili Asenova 30.05.2012|14:09
В училище имах такава, но бързо ми мина мерака, сега разчитам предимно на супер храни.
60
известна личност 30.05.2012|13:28
Задължително!
59
властен олигарх 30.05.2012|13:27
Пробвай, ще ти хареса :).
58
Средновековен Рицар 30.05.2012|13:27
точно като за мен :)
57
Selah Sue 30.05.2012|13:27
А на мен на броколи
56
известна личност 30.05.2012|13:27
Бих я пробвал с удоволствие.
55
властен олигарх 30.05.2012|13:27
мммммм it's look delicious :).
54
Средновековен Рицар 30.05.2012|13:26
Прилича ми на бучки с ориз.
53
Анита Кралева 30.05.2012|13:05
трябва ли ти!?
52
Анита Кралева 30.05.2012|13:04
за пръв път го чувам това нещо!
51
мушица душица 30.05.2012|12:02
и аз съм си гледала такова,но много бързо се размножаваше и не му смогвах да го раздавам :)
50
мушица душица 30.05.2012|11:56
Не,благодаря...никой не може да ми гарантира,че ще изкарам до 100 години,ако го пия :)
49
Ralica Hristova 30.05.2012|11:15
Давай - сега ти е паднало да опитваш нови неща
48
Raya Nikova 30.05.2012|11:12
Малко съм резервирана, но може и да пробвам!
47
Steli Kamenova 30.05.2012|11:11
Сега се сетих, че едно време имахме такова животно :))))
46
bojidara naneva 30.05.2012|11:07
Онзи ден опитах охлюви- защо не и кефир :Д
45
Slunceto Gree 30.05.2012|11:04
Опитвала съм такова мляко - не е зле
44
Desislava Stoyanova 30.05.2012|11:03
Чувала съм за тази гъба и преди
43
lolly pop 30.05.2012|10:57
Абе може и да го пробвам- все пак докато не се опита....
42
Anna Vasileva 30.05.2012|10:54
Може и да не забрави :)
41
gergana topalova 30.05.2012|10:47
Изглежда гадно :Р
40
apetitna parjola 30.05.2012|10:42
какво нещо само :)
39
julieta jivkova 30.05.2012|10:41
някой ден ще забравиш - по-добре сега :)
38
mikky piky 30.05.2012|10:38
Може и да пробвам някой ден :)
37
diana ilieva 30.05.2012|10:29
Изглежда странно.
36
vyara dimova 30.05.2012|10:26
Гнуснооооо, не бих пробвала!
35
ekaterina tsoneva 30.05.2012|10:25
на мен ми приличат на малки облачета :)
34
sexapilnata pichka 30.05.2012|10:20
много са сладки
33
свен вет 30.05.2012|10:12
и аз за първи път чувам за това
32
свен вет 30.05.2012|10:12
31
borislava tihomirova 30.05.2012|10:11
30
ivanka stoqnova 30.05.2012|10:07
прилича ми на карфиола
29
hristina dobreva 30.05.2012|09:29
това за голите ръце не е вярно,пипала съм я с ръце и пак расте
28
La Bicha 30.05.2012|09:19
Едва ли, ама поне укрепва имунната система
27
La Bicha 30.05.2012|09:19
Е тогава за какво си го пила?:)
26
jordanka marinova 30.05.2012|09:13
пила съм я,не знам дали е чудотворна,но поне докато я пиех не се разболявах,докато всички около мен бяха повалени от грип
25
Диана Бойкова 30.05.2012|08:56
Едно време беше голяма мания да се отглежда някаква гъба,която всяка вечер й се сменяше водата и се пиеше,хранеше се със захар и се прецеждаше през тензух!Толкова бързо се размножаваше :)Това горе изглежда ужасно и не бих рискувала
24
Angela Ivanova 30.05.2012|08:48
Сега забележи, дали ще живее сто години, аз много не вярвам на тези чудотворни свойства.
23
Jasmin Petrova 30.05.2012|08:46
За първи път чувам за подобно нещо, но честно казано не ми се експериментира с него.
22
krasimira doneva 30.05.2012|08:31
:)))) Пила съм го, но никога не съм знаела, че има някакви чудотворни свойства.
21
Практична домакиня 29.05.2012|19:42
не прилича на броколи:))
20
Практична домакиня 29.05.2012|19:42
19
Практична домакиня 29.05.2012|19:42
ахаха е за кои говориш по-точно:))
18
Практична домакиня 29.05.2012|19:41
и ние си я отглеждахем ама нещо я занемраихме, пак така от приятел взета
17
Практична домакиня 29.05.2012|19:38
Ама на какво точно действа..
16
Практична домакиня 29.05.2012|19:38
Приятеля ми пиеше такава, аз съм я пробвала ама има малко вкус на пресечено кисело мляко, но е поносимо...:)
15
Diana Dimitrova 29.05.2012|18:52
мои приятели ги използват и са много доволни
14
Diana Dimitrova 29.05.2012|18:51
вълшебните гъбкииии
13
Petq Ivanova 29.05.2012|18:39
Много добра работа върши тази гъба .Много са доволни хората от действието и
12
monika georgieva 29.05.2012|18:15
вземи си ще останеш доволна
11
monika georgieva 29.05.2012|18:14
Много добри отзиви чувам за нея
10
monika georgieva 29.05.2012|18:14
9
мая анкова 29.05.2012|17:23
ще си взема
8
lilia tashkova 29.05.2012|17:15
7
lilia tashkova 29.05.2012|17:15
вълшебна ли е?
6
Ариана Оптимистикова 29.05.2012|17:08
5
Ариана Оптимистикова 29.05.2012|17:07
чувала съм за нея
4
marina popova 29.05.2012|16:10
Изглежда гнусно!
3
Пламен Панайотов 29.05.2012|16:09
Ако наистина нещата са доказани от конкретни примери - мога да се съглася.
2
Пламен Панайотов 29.05.2012|16:06
Много хубави неща съм чувал за това, но честно казано не бих пробвал...
1
Марияна Петрова 29.05.2012|15:54
Много е сложно, пък и има прекалено много други такива чудни продукти, на които се преписват същите лечебни действия, без да изискват толкова грижи и без да изглеждат толкова гнусно.
- Мамо, всичко си изядох!- Ето затова синко, искаме да живееш отделно.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти