Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Живото мляко може да е полезно, но не трябва да го бъркаме с "жива вода"

Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Ако човек е склонен да вярва на всичко, което се говори и пише за лечебните свойства на кефира (тибетската гъба), лесно ще остане с впечатлението, че това е някаква вездесъща панацея. Край с чакането и нервите пред лекарски кабинети, стига само да си пием като послушни деца млякото - сутрин и вечер.

Да, обаче ние, jenite.bg, сме решили да се отнасяме далеч по-отговорно към здравето. Напатили сме се, наслушали сме се на чуждите патила и знаем, че по този свят се разхождат какви ли не "луди гъби". Било поради невежество, алчно желание да печелят пари от нещастието на хората, или поради най-обикновена лошотия, те са способни да възхваляват насам-натам всевъзможни методи за лечение, които могат да се окажат дори опасни. 

За да си разясним какъв точно е случаят с тибетската гъба, се допитахме до лекар и до ентусиасти, които действително си я отглеждат вкъщи и ежедневно пият кефир. Както обикновено се случва със здравните въпроси, единодушен отговор не получихме. Но все пак успяхме да направим някои изводи и тук сме представили накратко достоверната информация, която събрахме.

По-добре е да вземете гъбата от човек, вместо от магазина 
Кефирът произхожда от Кавказ. Консумацията му е популярна най-вече в Азия, но след разказите за хора, които редовно го пиели и живеели по 100 години, след хвалбите на редица учени, тибетската гъба се разпространява и на запад. Можете да я намерите в различни сайтове и магазини. Любителите на кефира обаче казват, че "купешките" гъби са с по-лошо качество, тъй като се поддържат с мляко на прах. Ако сте решили да отглеждате бялото чудо, най-добре разпитайте тук-там и намерете човек, който го има вкъщи. Тибетската гъба се размножава и разраства много бързо, така че той с удоволствие ще ви даде дрожди, вместо да ги изхвърля.

Как да се грижим за тибетската гъба и как да правим от нея кефир
Да се отглежда тибетска гъба вкъщи е все едно да се вземе домашен любимец - изискват се определени всекидневни грижи. Преди всичко, трябва да знаете дали вашата гъба е млечна или водна. Тоест, в коя от двете течности ферментира. Водните кефирни зърна са прозрачни, а млечните - бели. Тъй като вторите са по-разпространени, ще им обърнем специално внимание. За водните ще кажем само, че се отглеждат във вода със захар, лимонов сок и изсушен плод - смокиня или стафида, например.

Кефир - "вълшебната" тибетска гъба

Ако сте решили да си гледате млечна тибетска гъбка, поставете я в буркан. Всеки ден я поливайте с прясно мляко (около 250 мл), без значение дали ще бъде краве, овче, или дори - конско. Разбира се, най-здравословно би било да използвате домашно мляко, но ако нямате такава възможност, просто се обърнете към марката, на която по принцип се доверявате. Ако държите, можете да преварите млякото, но след това изчакайте хубаво да изстине. Горещата течност ще убие гъбата ви - тя предпочита ниски температури. Дръжте я на прохладно, да не бъде изложена на директни слънчеви лъчи.

След като сте покрили гъбата с прясно мляко, тя ще го превърне в нещо, подобно на нашето кисело, само че не толкова гъсто. Трябват му по-малко от 24 часа, за да се подкваси добре. Признак за това е появата на гъст слой отгоре. След това млякото се прецежда през едро пластмасово сито и се оставя в хладилника. Няколко часа по-късно е готово за консумация. Получената смес е кисела (степента зависи от количеството гъба, която сте потопили в млякото), леко газирана и със слабо съдържание на алкохол. 

След като отстраните "живото" мляко, изплакнете гъбата с хладка вода и цялата процедура може да започне отново. Помнете: тибетският ви "любимец" не трябва да се докосва с метал, нито с голи ръце. Ако спазвате указанията, след двадесетина дни гъбата трябва да е удвоила размера си и на свой ред ще можете да подарявате части от нея.

Може да е "живо мляко", но не се заблуждавайте, че действа като "жива вода"
Течност, която лекува всичко и носи вечна младост, съществува само в легендите. Наистина, дори лекарите признават, че в много случаи кефирът влияе положително върху общото физическо състояние, но това не означава да разчитаме само на него за сериозните си здравословни проблеми.

Според различни изследвания и твърдения, "вълшебната" млечна напитка лекува рак, "всички" алергични и стомашно-чревни заболявания, помага при проблеми с белите дробове, пневмония, диабет. Лекува алкохолизъм, както и всички сериозни заболявания, които може да сте си навлекли заради него. Напълно нормализира обмяната на веществата, подобрява паметта и вниманието. Увеличава половата активност и намалява телесното тегло. Направо - успява да се справи с всички проблемни състояния, познати на медицината.

Вярно е, че кефирът може да окаже благотворно влияние върху доста здравословни проблеми, особено ако силно вярвате в него - на принципа на плацебото. Но нека не преувеличаваме. Първо, със сигурност не лекува рак. Второ, действието му зависи както от степента на ферментация, в която го консумирате, така и от спецификите на собствения ви организъм.

Например, някои болни от диабет споделят, че редовното пиене на кефир значително е подобрило показателите им. Други обаче се оплакват от странични ефекти, напитката не им понася добре. Трети твърдят, че в началото на консумацията организмът може да реагира бурно, но след това започва да оздравява цялостно. Сред любителите на тибетската гъба, с които си поговорихме, най-много бяха защитниците на тезата, че кефирът стимулира стомашно-чревния тракт и намалява апетита, благодарение на което има отслабващо и пречистващо действие. Също така мазането с "живото мляко" давало впечатляващи видими резултати за оздравяване на акне и на всякакви други възпаления по кожата.

Ние ви съветваме следното: ако ви се занимава с отглеждането на тибетска гъба, "осиновяването" на такава едва ли е лоша идея. Спокойно можете да си пиете по 1-2 чаши кефир на ден, стига да се чувствате добре след това. Възможно е наистина да подпомогне значително цялостния ви тонус, но ако имате сериозен здравословен проблем, не рискувайте да разчитате само на нетрадиционния метод. Освен това е препоръчително и след всеки 20 дни, в които консумирате кефир, да правите по 10-дневна почивка.

205 19
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.