Какво си представяте, като чуете пиле фрикасе? Учудващо, повечето асоциации не са свързани с вкусното и ароматно ястие, а със спомени от детската градина и обядът, който леличките настояват да бъде изяден до последната хапка.
Много хора си внушават, че не обичат въпросната храна и години наред отказват да я консумират. Ние обаче, заедно с колегите от Kulinar.bg, ви обещаваме, че ако опитате настоящата рецепта, ще преоткриете пилето в бяла каша и дори може да го класирате сред любимите си ястия.
Необходими продукти:
1 пиле
600 мл пилешки бульон
½ кофичка кисело мляко
200 гр. гъби
60 гр. масло
50 гр. брашно
2 жълтъка
1 лимон
3 ск. чесън
магданоз
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете пилето и го нарежете на порции. Запазете бульона - той ще ви трябва малко по-късно. Може да нарежете пилето на порции, като показаните на снимката.
Ние ви препоръчваме малките късчета, които придават по-различен вкус и вид на ястието. Ако се затруднявате да постигнете желания размер, опитайте да улесните живота си с този остър нож за месо.
Запържете гъбите в отделен съд.
Запържете брашното в маслото, като постепенно разреждате с горещия бульон. Разбърквайте енергично с дървена лъжица, докато се получи гладка смес и посолете.
Разбийте жълтъците с киселото мляко и добавете сока от лимона. Докато бъркате, ги смесете с кашата, пилето и гъбите и варете 5 минути. Преди да свалите от огъня, прибавете нарязания на ситно чесън. Поръсете с черен пипер и добавете пилешкото месо.
Накрая поръсете с магданоз.
Ако имате любима рецепта за традиционно ястие, независимо дали е основно, или не, споделете я в конкурса на Kulinar.bg "Българска национална кухня". Защо ли? Може да спечелите уникални награди!
155 | 16 |