Не правете тези грешки, когато купувате хляб

Не правете тези грешки, когато купувате хляб

Хлябът е чест гост на трапезата ни. Той е хранителен продукт, който може да се използва като съставка на много ястия, вариращи от сандвичи до крутони. Освен това може да се консумира заедно с всяко ястие през деня, било то закуска, обяд или вечеря. Освен това на пазара се предлагат много различни сортове хляб, включително пълнозърнест, със закваска, пита, фокача и др.

Поради своите неизменни качества хлябът е ежедневна нужда за нас. Нашият подход към купуването му обаче е ограничен до това до отидем до супермаркета, да хвърлим един поглед на етикета, да вземем хляба и да го платим на касата.

Ето обаче какво да не правим, когато избираме хляб:

Списъкът на съставките на продукта трябва да бъде прочетен внимателно. Ако пише, че използваното брашно е пълнозърнесто или 100% пълнозърнесто брашно, това е най-добрият вариант за вас.

Внимавайте за скрити захари. Често към тестото се добавя захар, за да му помогне да задържи влагата и да има по-сладък вкус. Това обаче може да увеличи дневната консумация на захар. Затова четете етикета, за да се уверите, че в хляба няма твърде голямо количество захар. Също така проверявайте за съставки като царевичен сироп, тръстиков сок и мед.

Въпреки че много марки твърдят, че хлябът им е изцяло натурален, това не винаги е така. Марките все още могат да използват обогатено бяло брашно, захар и добавки в изцяло "натурален продукт". Най-добре е да потърсите думата "органичен" на етикета. Също така вариантите с пълнозърнесто брашно, малко съставки и без захар ще се окажат много по-здравословни.

Много е лесно да не разбирате разликите между пълнозърнест хляб и хляб със семена. Много е лесно да се объркате между двете. И двата вида хляб поддържат пшеничното ядро непокътнато. Пълнозърнестият хляб обаче може да включва и други зърнени храни, като ориз и ечемик.

Няма съмнение относно акта, че най-добрият хляб е пресният хляб. Но в хляба често се добавят консерванти, за да се запази свежият му вид за по-дълъг период. Ако можете, избягвайте хляба с добавени консерванти.

Едно от най-големите предимства на хляба е съдържанието на фибри. Но колкото по-обработен е един хляб, толкова по-малко фибри има.

Проверявайте за скрита сол. Солта е важна съставка на хляба. Но понякога марките добавят повече сол, за да подобрят вкуса или да действа като консервант. За да следите приема на натрий, потърсете хляб с по-малко от 150 мг натрий на порция.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay