Една от последните тенденции, свързани със здравословния начин на живот, е консумирането на сок от целина. Ако и вие сте от хората, които са включили сока от целина към сутрешната си рутина, прочетете няколко трика за поддържане на целината свежа по-дълго време.
Как да изберете целината
Първата стъпка е да изберете качествена целина. Може да звучи банално, но това ще промени всичко. Плюс това ще ви помогне да спестите пари и да спрете да изхвърляте храна. Според Университета в Небраска, трябва да "изберете целина с прави, твърди стъбла и пресни листа." Избягвайте целина, чиито дръжки изглеждат дървени. Друг начин да изберете свежа целина е да я помиришете. Колкото по-свежо мирише, толкова по-добре.
Как да съхранявате целината
След като сте купили свежа целина, трябва да се уверите, че я съхранявате правилно. Според Вашингтонския държавен университет, трябва да извадите стъблата от найлоновата опаковка (ако има такава), увийте ги плътно в алуминиево фолио и ги съхранявайте в чекмеджето на хладилника. - Целината остава хрупкава седмици по този начин.
И обратно, ако оставите целината в найлоновия плик, етиленовият газ няма да се освободи и това ще ускори загубата на влага и развалянето. Ако решите да съхранявате целина в оригиналната опаковка или найлонова торбичка, трябва да я използвате максимално бързо, преди да се е развалила.
Как да почиствате целината
Преди да направите сок, трябва да почистите целината. В целината се откриват много пестициди, така че е важно да я почиствате много добре.
За да сте сигурни, че целина ви е чиста, трябва да миете всеки стрък по отделно.
Как да подготвите целината
Подгответе целината, като отрежете корена и листната част. Можете да ги изхвърлите в кошчето, да ги компостирате или да ги използвате в салати и супи.
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
1 | 0 |