3 лесни рецепти с елда

3 лесни рецепти с елда
Canva

Елдата, известна още като гречка, е вид зърнена култура, която технически не е зърнено растение, тъй като не принадлежи към семейство Poaceae. Той е член на семейство Polygonaceae и е роден в Азия. Елдата е популярна алтернатива на пшеницата, тъй като е подходяща за хора с глутенова непоносимост. Богат източник на фибри, протеини и основни минерали като желязо, магнезий и фосфор, елдата предлага множество ползи за здравето. Често се използва в ястия, подобни на ориз, супи и каша, както и в хлябове, сладкиши и енергийни блокчета. Освен това елдата може лесно да се включи в веган или вегетарианска диета.

Ето три прости рецепти с елда, които можете да опитате:

Салата с елда и зеленчуци

  • 1 чаша сварена елда
  • 1 чаша варени зелен фасул
  • 1 чаша чери домати, наполовина
  • 1/2 чаша нарязан червен лук
  • 1/2 чаша натрошено сирене фета
  • 1/4 чаша нарязан пресен джоджен
  • Сокът от 1 лимон
  • 1/4 чаша зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Смесете сварената елда, варения зелен фасул, чери доматите, червения лук и натрошеното сирене фета в голяма купа. Добавете нарязания пресен джоджен, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да комбинирате всички съставки. Сервирайте охладено като освежаваща лятна салата.

Елдени енергийни топчета

  • 1 чаша сварена елда
  • 1/2 чаша фъстъчено масло
  • 1/4 чаша мед
  • 1/2 чаша стафиди
  • 1/2 чаша нарязани орехи
  • 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
  • 1/2 чаша шоколадови чипове (по избор)

Инструкции:

Комбинирайте сварената елда, фъстъченото масло, меда, стафидите, орехите и екстракта от ванилия в купа. Разбъркайте добре, за да образувате тесто. Ако желаете, разбъркайте шоколадовите парченца. Оформете сместа на топки с размер на 1 инч и ги поставете върху тава, покрита с хартия за печене. Охладете енергийните топки в хладилник за поне 30 минути, преди да сервирате.

Елдена каша с плодове и ядки

  • 1 чаша мляко (мляко или растително мляко)
  • 1/2 чаша сварена елда
  • 1/2 чаша смесени горски плодове (ягоди, боровинки, малини)
  • 1/4 чаша нарязани бадеми
  • 1 супена лъжица мед
  • 1/2 чаена лъжичка канела
  • 1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия

Инструкции:

Загрейте млякото в малка тенджера на среден огън. Добавете сварената елда, смесените горски плодове, нарязаните бадеми, меда, канелата и ваниловия екстракт. Разбъркайте добре, за да комбинирате всички съставки. Оставете кашата леко да къкри за 2-3 минути, като разбърквате от време на време. Сервирайте кашата топла или охладена като здравословна закуска или десерт.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay