Рибата, изпечена в тесто, е едно традиционно българско ястие. Въпреки вълнуващия си вкус, това кулинарно явление като че ли е позабравено. Приготвя се само по празници, и то по-скоро на един специален - Никулден. Декември е далече и това е още една причина да споделим тази рецепта с вас именно днес.
Необходими продукти за 4 порции:
4 филета от пангасиус, тилапия, хек, треска или друга бяла риба
4 листа кори за баница
4 с. л. пресен лук, ситно нарязан
4 с. л. копър, ситно нарязан
4 с. л. масло
4 кръгчета лимон
1 с. л. сусам
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Филетата се подсушават, нарязват се на дълги ивици, подправят се със сол и пипер на вкус. Върху всяко се слага по 1 с. л. от зеления лук, копъра, маслото и по парче лимон.
Корите за баница се нарязват според дължината на рибните филета. Всяко парче риба се опакова в кора за баница. Отгоре се намазват с масло, поръсват се със сусам и се изпичат във фурна, загрята до 180°С за 20 мин.
сп. Меню
5 | 1 |