Спанакът, освен че е полезен, предпазва и от диабет, сочи изследване, публикувано от "Кориере дела сера". Неговите петнадесет минути слава дойдоха след като целият свят разбра за антитуморните съставки на зелените му братовчеди – броколите. Проучването е посветено на плодовете и зеленчуците, и по-точно на тяхното въздействие върху захарния диабет тип 2.
Учените твърдят, че консумацията на 150 грама спанак и други зеленолистни зеленчуци, намалява вероятността от диабет с 14%. Тези стойности обаче се променят в зависимост от термичната обработка на растението.
При правилно приготвяне, спанакът ще запази високото си съдържание на антиоксиданти и магнезий. Предполага се, че именно този химичен елемент активизира инсулина – хормонът, който контролира нивата на гликоген в кръвта.
1 | 0 |