Спортуването може да ни направи по-щастливи от парите

Спортуването може да ни направи по-щастливи от парите
Pexels

Официално е: спортуването и тренировките могат да ви направят по-щастливи от парите. Това разбира се важи само при правилните обстоятелства. А тези, които не обичат да спортуват, не бива да се отчайват. Имаме още добри новини, просто продължете да четете.

Ще ви представим няколко проучвания, които изследват връзката между спортуването и щастието, за да бъдете още по-мотивирани, когато тренирате.

Спортуването може да ви направи толкова щастливи, колкото постъпването на 25 000$ в сметката ви.

В едно проучване изследователи от Йейл и Оксфорд попитали около 1,2 милиона американци каква е рутината им, свързана със спорта, докато от друга страна събират данни за произхода им (пол, доход, семейно положение, медицинска история и др.) Това им помогнало да намерят пряка зависимост между щастието и физическата активност.

Оказва се, че хората, които спортуват, оценяват психичното си здраве с 43% по-високо от тези, които не спортуват. Изследователите установили, че всъщност физическата активност е накарала хората да оценят психичното си здраве по подобен начин като хората, които печелят 25 000 долара повече от тях.

Повече физически упражнения не винаги са по-добре

Имайки предвид, това не означава непременно, че трябва да тренирате непрекъснато, с часове. В това конкретно проучване изследователите стигат до извода, че прекаленото физическо натоварване може да бъде също толкова лошо за вашето психично здраве, колкото да не тренирате изобщо. Те видели най-добрите резултати при хора, които са физически активни между 30 и 60 минути, 5 пъти седмично.

Някои спортове ви правят по-щастливи от други

Те открили също, че някои спортове са по-ефективни в това да правят хората щастливи от други. Обикновено това включва отборни спортове, тъй като те позволяват на членовете на отбора да се социализират. Странно е, че аеробиката и колоезденето предлагат същите предимства, въпреки че не са отборни спортове.

20 минути аеробика на ден

И накрая, според едно проучване, проведено от Университета във Върмонт, само 20 минути ежедневна умерена интензивна тренировка, като аеробна тренировка, може да ви помогне да бъдете щастливи в продължение на 12 часа.

И това ако не е достатъчна мотивация, за да започнем да спортуваме...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти