Хомеопатични съвети за щастие

Алтернативната медицина лекува личността, не просто болестта

Вече неколкократно ви съобщихме, че от 2 до 9 април се провежда Световната седмица на хомеопатията, в чиито рамки различните държави провеждат всевъзможни инициативи с цел идеите за природосъобразния, здравословен и щастлив начин на живот да достигнат до все повече хора.

Защо това е толкова важно за нас, jenite? Макар да сме известни като "нежния пол", ние сме уверени в своята впечатляваща сила. Тя ни помага да се грижим както за себе си, така и за мъжете до себе си, за децата си. 

Ние просто сме длъжни да бъдем отговорни към здравето като понятие. И дори да сме от тези, които още имат доверие в традиционната медицина, или пък от онези, които просто не желаят да повярват в лечението без агресивни препарати, Седмицата на хомеопатията е отличен повод поне да се замислим за здравето. Както и за това дали се чувстваме достатъчно пълноценни и спокойни в този живот.

В България тазгодишните дни, посветени на нетрадиционния метод за лечение, имаха за конкретна тема внезапния стрес и ефектите върху щитовидната жлеза. Имахме удоволствието да присъстваме на изключително интересна лекция, водена от д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Хомеопатични съвети за щастиеД-р Пачова увлекателно обясни, че човек не страда от хиляди заболявания. Човек има само едно нарушение, което постепенно засяга различни органи и системи. Затова и специалистът хомеопат не лекува само конкретната болест, която е накарала пациентът да го потърси, а прави всичко по силите си да изцери цялостната му личност.

Най-достъпно казано, хомеопатите са като детективи. Когато ги потърсим, те не ни преглеждат със сложни уреди, а разговарят надълго и нашироко с нас. Разговарят човешки. Опитват се да разберат каква е логиката и последователността на събитията, довели до заболяването. Какво се е случило в живота на личността пред тях. Какъв точно е бил стресът, с който тази личност все още не е успяла да се пребори. Щом успее да си отговори на тези въпроси, хомеопатът ще успее и да помогне.

Смятаме, че си заслужава всеки от нас да опита подобен психологически подход в стремежа да разреши физическите си проблеми. Разбира се, ще му бъде нужен и лекар хомеопат, който наистина си разбира от науката. И все пак, съществуват някои леснодостъпни факти, които ще ни е полезно да знаем, а също и някои прости правила, които можем и сами да прилагаме в желанието да бъдем здрави. Д-р Пачова бе така любезна да ги сподели с присъстващите на лекцията си:

1. Вземете бял лист и опитайте да разгадаете себе си! 
От едната страна на листа записвайте заболяванията, които са ви притеснили, а от другата - напрегнете ума си, за да си спомните какво ви се е случило в периода преди тях. Възможно е да откриете причинно-следствени връзки, които не са ви хрумвали никога преди: тежка и все още непреодоляна загуба на близък човек; голямо любовно разочарование, след което така и не сте успели да продължите пълноценно напред; непростена обида... Запитайте се също така от какво се страхувате, какво преживявате най-трудно, какво най-много ви разгневява, имате ли повтарящи се сънища (не е нужно да са кошмари) - тези въпроси са част от хомеопатичното интервю, което ще проведете и с лекаря.

Всички подобни стресови ситуации от миналото, ако са погребани във вас, вместо да бъдат изгонени навън, може да са отключили съответните проблеми със здравето. И след като вече сте си дали сметка за това, не е ли време да помислите как да изхвърлите емоционалния боклук?
 
2. Пейте! 
Този съвет може да ви прозвучи странно, затова нека обясним. Вероятно сте чували, че според философията на йога, човешкото тяло разполага със 7 важни енергийни центрове. Проблемите с щитовидната жлеза, както и различни други сериозни нарушения, се дължат на дисбаланс в петата чакра - тази на гърлото. Тя е свързана с комуникацията, себеизразяването, креативността.

В психологически и физически аспект, неефективните фукнции на тази чакра могат да се изразят като: нарушения във вербалната ни комуникация и способността да слушаме; склонност към критикуване и изричане на неистини; страх от говорене; проблеми с гласа; често прочистване на гърлото; възпалени уши и гърло; ларингити; споменатите вече сериозни отклонения във функцията на щитовидната жлеза и т.н.

Един от най-ефективните начини да се преодолее всичко това без медикаменти, е чрез засиленото използване на гласа. Затова пейте - пейте всеки ден, колкото можете повече, и почувствайте лекотата от това!

3. Общувайте с природата! 
За мнозина и тази препоръка звучи абсурдно, но опитвали ли са да я следват? Може би трябва да положат малко усилия, за да се научат да съзерцават морето или небето. И ще се уверят, че това зарежда с енергия по изключителен начин. Носи невероятно спокойствие, а то е най-важно, тъй като стресът стои в основата на всичките ни здравословни проблеми.

4. Възпитавайте у децата си умения за комуникация! 
Тези умения се оказват пренебрегнати в училищата, но всъщност са най-важните за човека през целия му живот. Споменатата пета чакра се активира в периода между 7 и 12-годишна възраст. Именно това е времето, в което детето трябва да се научи на прозрачно и честно общуване с околните.

5. Не напомпвайте излишно егото им! 
В западните общества високото самочувствие се счита за едно от най-важните качества на личността. Възпитателният метод на много родители се състои в това непрестанно да уверяват своето "гардже", че то не само е най-хубавото, но и най-умното, най-кадърното, най-талантливото. Че то има право във всяка ситуация.

Източната философия е против подобни разбирания. Да, младият човек трябва да бъде окуражаван да вярва в себе си, но е необходимо това да се прави с мярка. Да бъде наясно със способностите си, за да не "падне отвисоко" при първия неуспех. В подкрепа на тези идеи идват официални изследвания в Щатите, които доказват, че на по-късен етап от живота си децата с твърде засилено его се провалят в значително по-голям процент дори от онези, които имат ниско самочувствие.

Както във всичко останало, и тук трябва да се търси златната среда. И отново е желателно най-големи усилия за това да се положат между седмата и дванадесетата година от развитието на младия човек.

6. Обмислете възможността да се откажете от химичните лекарства! 
Вероятно не отричате факта, че те тровят организма ви. Но може би просто не можете да повярвате, че чистите дарове на природата са достатъчно силни, за да се справят с тежкото заболяване. Да, хомеопатичният препарат наистина е приготвен от едно-единствено вещество, но то е разредено и енергизирано по специален начин, завещан от д-р Самуел Ханеман (Бащата на хомеопатията).

Може да не ви се вярва, но така приготвена, дори обикновената морска сол има способността да върши чудеса. Например, да ви излекува от: алергии, любовни разочарования, дълбока скръб, суха кожа, високо кръвно, главоболие и още много проблеми.

В разговора с вас хомеопатът ще открие кое точно е "вашето" вещество и със сигурност няма да загубите нищо, ако опитате да се лекувате с него, вместо с агресивна химия.

Ако този материал е бил полезен и интересен за вас, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!  

97 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.10
Vivi Vasileva 15.04.2013|12:28
По-добре човек да залага на такива метози на лечение, отколкото на разни съмнителни илачи. При все че повечето лекари у нас изписват хапчета на килограм, които само потискат проблема, не го решават.
9
Теодора Динева 15.04.2013|12:19
Много интересни съвети!
8
Milen Stanchev 15.04.2013|11:40
Много е трудно за хроничко болните хора да спрат тотално химичните лекарствени продукти.
7
мая анкова 15.04.2013|11:21
дай Боже да сме повече щастливи
6
Roberta Tododrova 15.04.2013|11:14
Много интересна статия, но аз лично не вярвам на хомеопатията и, че би могла да се справи с всяко едно заболяване. За децата съм съгласна, трябва а бъдат възпитавани така, че да са уверени в себе си и да имат самочувствие, но то да е премерено и най-важното нещо, на което трябва да се научат според мен е да губят, защото всеки може да печели.
5
траян тодоров 15.04.2013|10:49
много полезна статия, браво
4
vili deneva 12.04.2013|21:49
Много полезна статия.
3
roni peteva 12.04.2013|21:40
Съветите са много добри.
2
Veronika Hristova 12.04.2013|19:16
Страхотна статия е това .
1
Ариана Оптимистикова 12.04.2013|18:01
виж ти какви хубави съвети
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти