Био храната прочиства организма за седмица

Био храните намаляват количеството на пестицидите в тялото с близо 90% за само една седмица

Само след една седмица на хранителен режим, съставен най-вече (но не изцяло) от био храни, може да се намали експозицията на пестицидите при възрастните хора с изумителните 90 процента, според проучване, проведено от изследователи от Университета RMIT в Австралия и публикувано в списание Environmental Research.

Водещият изследовател д-р Лиза Оутс споделя: "Нашите резултати показват, че хората, които преминат към яденето на предимно био храна, могат само за една седмица да намалят драстично излагането си на пестициди. Това доказва, че органичната храна има ключова роля при предпазването от вредни вещества".

Въпреки че досегашните проучвания са доказали благотворния ефект на био диетата върху телата на децата, новото изследване за първи път показва същия феномен и при възрастните.

Изследователите разпределили на случаен принцип 13 възрастни, които трябвало да се хранят с или най-малко 80 на сто био храна или най-малко 80 процента "конвенционална" такава (произведена чрез използване на пестициди, изкуствени торове и генетично модифицирани организми). Седмица по-късно всички участници преминали към другата диета за още една седмица. След приключването на всяка седмица на различен хранителен режим били провеждани тестове на урината.

"Излагането на пестициди при възрастните е основно чрез техните диети, но има и други източници на токсично замърсяване, затова искахме да ограничим външните фактори", казва д-р Оутс.

Урината на участниците била тествана за шест различни химикала, които се получават, когато тялото се опитва да разгради пестицидите.

"Конвенционалното производство на храни често използва органофосфорни пестициди, които са невротоксини, действащи директно върху нервната система на насекомите (и хората), чрез блокиране на важен ензим", допълва д-р Оутс.

"Последните проучвания повдигат опасения за ефектите върху здравето на тези химикали, дори при сравнително ниски нива".

Изследователите открили, че нивата на тези вещества в урината на участниците били 89% по-ниски след една седмица на предимно био диета, отколкото след една седмица на "обикновена" диета.

Яденето на строго био храни обаче може да бъде скъпо. Затова има и други начини за драстично намаляване на излагането на земеделски токсини.

Според проучване от 2010 година, хората, живеещи в будистки храм в продължение на пет дни и приели начина на живот на монасите там (включително яденето на диета без месо), имали драматичен спад на следите от антибиотици и фталати в урината си. Фталатите са често срещани съставки в пестицидите, както и в меките пластмаси. Те доказано разрушават ендокринната система и може да предизвикат смущения в репродуктивната, нервната и други системи на тялото. Антибиотиците са широко използвани в животновъдството като стимулиращи растежа агенти.

Преминаването към вегетарианска диета може драстично да намали излагането на токсини. Но пък би довело до други неблагоприятни последици, като недостиг на важни за организма хранителни вещества.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

4 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Рени Чен 12.05.2014|16:54
Вярно е, тъй като тя просто не ни натоварва с излишни токсини и химикали.
12
Wild Rose 10.05.2014|18:50
Малко преувеличено ми се струва всичко това на мен.
11
Nina Rosi 09.05.2014|19:01
Ако човек има възможност, то определено е по-добрия вариант.
10
Gusanita Violeta 09.05.2014|18:09
Биохраната не е просто мода, тя е избор. В същото време и в тези храни има много повече полезни вещества в сравнение с другите.
9
meden rudnik 09.05.2014|15:06
Това е страхотно , трябва да опитам .
8
rozalij atanasova 09.05.2014|14:56
Интересно, може и да има истина в това.
7
desislawa pawlewa 09.05.2014|14:12
но е скъпа
6
Svetlozara Halacheva 09.05.2014|13:41
така е трудно е да се намерят или са на непосилни цени за българина.
5
Rosi Nikolova 09.05.2014|11:58
:) а цените ѝ прочистват организма до следващата заплата
4
Roberta Tododrova 09.05.2014|11:02
Звучи много добре, възрастните хора наистина имат нужда от прочистване на организма, с помощта на биохраните това може да се случи много по-лесно.
3
Valentin Georgiev 08.05.2014|22:52
Звучи много полезно.Има нужда от такива статии.
2
Лола Стефанова 08.05.2014|18:28
Само дето у нас наистина е много трудно да си намериш такива храни, освен ако не ги произвеждаш сам.
1
мили ванили 08.05.2014|16:02
Браво,наистина звучи много полезно.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти