Цейлонска канела и касия: Кога канелата може да ни навреди?

Цейлонска канела и касия: Кога канелата може да ни навреди?
Canva

Вероятно си купувате пакетчета с канела от близкия супермаркет и те ви вършат отлична работа при правенето на сладкиши. Наближава и времето на тиквеното лате, така че е време да се запасите с доволно количество от любимата есенна подправка. Но знаехте ли, че канелата има два различни сорта, единият от които носи безброй ползи за здравето, а другият може да ви навреди.

Цейлонска канела и касия са два различни видове канела, които идват от различни видове кора на дървета и имат някои разлики по отношение на вкус, аромат и използване. Ето някои от основните разлики между тях:

Вид на дървото

Цейлонска канела (Cinnamomum verum или Cinnamomum zeylanicum): Този вид канела се получава от кората на дървото, известно също като "истинска" или "цейлонска" канела. Това дърво расте главно в Шри Ланка.

Касия (Cinnamomum cassia): Касията идва от кората на дърво, наречено касия. Това дърво се намира в различни части на Азия, включително Китай, Индонезия и Виетнам.

Вкус и аромат

Цейлонската канела има по-фин и сладък вкус с нюанси на цитрус и лавандула. Тя също има по-деликатен аромат. Касията е по-силно ароматна и по-пикантна, с по-изразен пикантен и сладък вкус. Тя често се определя като по-силно ароматен вид на канела.

Външен вид

Цейлонската канела има тънка, деликатна кора, която често е светло коричесто на цвят. Касията има по-плътна и груба кора, която обикновено е по-тъмно кафява.

Употреба

Цейлонската канела често се използва в по-фини ястия и сладкиши. Тя също така е по-подходяща за овкусяване на топли напитки. Касията се използва по-широко и често се среща в приправки и ястия с по-силен вкус, включително къри и сосове.

Но защо касията се смята за "вредна"?

Оказва се, че канелата от вида касия има някои потенциални здравни изисквания и предупреждения, които трябва да се вземат предвид при консумацията ѝ в големи количества. Ето защо:

Кукуркумарин: Касията съдържа високо съдържание на съединение, наречено кукуркумарин, което може да бъде потенциално токсично при консумация в големи количества. Кукуркумаринът може да навреди на черния дроб и да предизвика проблеми със здравето.

Влияние върху кръвната захар: Касията се свързва с повишена чувствителност към инсулин и може да повлияе на кръвната захар при хора с диабет. Този факт може да бъде проблематичен за онези, които имат заболявания на кръвната захар.

Алергични реакции: Някои хора могат да имат алергични реакции към касията, като кожни сърбежи, обриви и дори дихателни проблеми.

Взаимодействия с лекарства: Касията може да взаимодейства с някои лекарства, като увеличава или намалява тяхната ефективност. Този факт може да бъде проблематичен, особено за хора, които приемат редовно лекарства.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay