Полента, качамак или мамалига – независимо от името си, това базово ястие помага за развихрянето на фантазията в съчетаването на най-разнообразни и дори провокативни продукти като козето сирене, например.
Необходими продукти за 8 порции:
100 г масло
1 стрък мащерка
⅓ ч.л. чесън на прах
пилешки бульон
1⅓ ч.ч. царевичен грис за качамак
2 с.л. зехтин
200 г спанак
2 скилидки чесън, нарязани на тънки филийки
1 с.л. сушени домати, ситно нарязани
200 г козе сирене или кашкавал
Начин на приготвяне:
1. Слага се да заври 1 л вода заедно с мащерката, чесънът на прах и маслото. Щом заври, се сипва пилешкия бульон и се разбърква, докато се разтвори.
2. Грисът се сипва на струя, като се разбърква непрекъснато. Вари се 2-3 мин, докато се сгъсти като крем и се сипва да изстине в тавичка. За да се отдели по-лесно, може дъното на тавичката да се покрие с прозрачно фолио или хартия за печене.
3. Зехтинът се загрява и в него се слага чесънът. Разбърква се, докато стане ароматен. Сипват се спанакът и доматите и се разбъркват няколко секунди, докато зевехне спанакът.
4. Охладената полента се нарязва на порции. Върху всяко парче се слага по резен козе сирене и се запича във фурна, загрята на 220°С, докато сиренето се зачерви и се стопи. Поднася се с лъжица от спанака.
2 | 0 |