3 лесни и полезни рецепти с киноа

3 лесни и полезни рецепти с киноа
Canva

Киноата е древна зърнена култура, произхождаща от Андите в Южна Америка. Смята се за суперхрана поради високото си хранително съдържание. Той е добър източник на протеини, фибри, витамини и минерали, включително желязо, калций, магнезий и витамин Е. Киноата е без глутен и е подходяща за хора с непоносимост към глутен или такива, които избягват глутена. Може да се приготвя по различни начини, като например чрез варене, покълване или смилане на брашно за печене. Често се използва в салати, супи, гарнитури и вегетариански ястия

Днес ви представяме три лесни рецепти с киноа, които можете да опитате:

  1. Киноа със зеленчуци и тофу

Съставки:

  • 1 чаша киноа
  • 2 чаши зеленчуков бульон или вода
  • 1 чаша нарязани смесени зеленчуци (броколи, моркови, чушки, царевица)
  • 1 чаша нарязан тофу
  • 1 супена лъжица зехтин
  • 1 скилидка чесън, смляна
  • 1 супена лъжица соев сос
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, зеленчуковия бульон или вода и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.

Междувременно загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете чесъна и гответе за 1 минута. Добавете смесените зеленчуци и гответе, докато омекнат, около 5 минути. Добавете нарязания тофу и гответе още 2-3 минути.

Смесете сварената киноа със зеленчуците и тофуто. Подправете със соев сос, сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и сервирайте топло.

  1. Киноа с авокадо и чери домати

Съставки:

  • 1 чаша киноа
  • 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 1 авокадо, нарязано на кубчета
  • 1/2 чаша чери домати, разполовени
  • 1/4 чаша натрошено сирене фета
  • 2 супени лъжици пресен лимонов сок
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, пилешкия или зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.

Междувременно смесете авокадото, чери доматите, натрошеното сирене фета, лимоновия сок, зехтина, солта и черния пипер в голяма купа. След като киноата се свари, разбъркайте я внимателно с авокадо-доматения дресинг. Сервирайте топло или охладено като салата.

  1. Киноа със спанак и чери домати

Съставки:

  • 1 чаша киноа
  • 2 чаши пилешки или зеленчуков бульон
  • 3 чаши нарязан спанак
  • 1/2 чаша чери домати, разполовени
  • 1/4 чаша настърган пармезан
  • 2 супени лъжици зехтин
  • Сол и черен пипер на вкус

Инструкции:

Изплакнете киноата под студена вода, докато водата стане бистра. В тенджера смесете киноата, пилешкия или зеленчуков бульон и сол на вкус. Оставете да заври, намалете котлона и оставете да къкри, покрито, за около 15 минути или докато киноата абсорбира течността.

Междувременно загрейте зехтина в голям тиган на среден огън. Добавете спанака и гответе, докато омекне, около 2-3 минути. Добавете чери доматите и гответе още 1-2 минути.

Смесете сварената киноа със спанака и чери доматите. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Разбъркайте добре и поръсете с настърган пармезан. Сервирайте топло.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay