10 начина да се предпазите от епидемията

10 начина да се предпазите от епидемията

По време на епидемия, хората лесно се паникьосват и смятат, че разболяването е неизбежно, като предприемат драстични мерки, за да се предпазят. Освен коронавируса, предстои втора вълна на грипа и е важно да знаете как да се предпазите, без излишна паника. Ето няколко съвета:

1. Когато някой от семейството се разболее, трябва да си остане вкъщи 

Една от причините, поради които хората се разболяват през зимните месеци, е струпването на много хора в затворени пространства, което улеснява разпространението на болестите. Ако вие или някой от семейството ви има симптоми на грип, добре е да си остане вкъщи, за да не застрашава околните. 

2. Лекувайте се преди появата на симптоми

За хората, които вече приемат лекарства за астма или алергии, може би е добра идея да поговорят със своя лекар за план за предварително лечение, в който да лекуват симптомите, преди да се появят, за да помогнат за предотвратяване на риска от заболяване.

3. Дезинфекцирайте предметите, които се използват ежедневно

Дезинфекцирайте редовно предметите, които се използват често и особено тези, които използвате както навън, така и вкъщи- като телефони, таблети и т.н. Редовно почиствайте клавиатурата на компютъра и мийте ръцете си възможно най-често с топла вода и сапун. 

4. Гответе месото и яйцата правилно

Храната може да съдържа опасни бактерии и може да разболее хората или чрез яденето й, или от самото докосване. Повечето храни, особено месото, домашните птици, рибата и яйцата, трябва да бъдат приготвени правилно, за да бъдат убити тези бактерии.

5. Избягвайте контакт с диви или селскостопански животни

Различните животни могат да пренасят вредни микроби, които могат да причинят различни заболявания при хората. Те могат да се разпространяват чрез докосване, ухапване или дори чрез обитаване на същия район като животното. Селскостопанските животни, както и дивите животни, могат да бъдат опасни за хората, особено по време на епидемия. Когато е възможно, избягвайте тези животни. Ако контактът с тях е неизбежен, най-добре е да измивате и почиствате ръцете си добре след контакт с тях.

6. Перете кърпите редовно 

Хората имат навика да използват една и съща кърпа отново и отново. Но това е изключително опасно. Кърпите са много подходящо място за размножаване на бактериите. Важно е да перете кърпите често и на висока температура. 

7. Бъдете хидратирани

Важно е да пиете достатъчно вода- тоест поне 8 чаши вода на ден! 

8. Запасете се 

Ситуацията с коронавируса е много бързо променяща се, така че е добра идея да се запасите за престой вкъщи. Купете достатъчно храна и вода за поне 2 седмици, тоалетна хартия, препарати, храна за домашния любимец и лекарства. 

9. Носете ръкавици, когато излизате навън

Както споменахме, микробите често се разпространяват чрез ръцете. Носенето на ръкавици и хирургически маски може да помогне, но трябва да ги използвате правилно. За ръкавиците е важно да запомните, че при свалянето им, микробите може да се прехвърлят по ръцете ви, така че трябва да миете ръцете си редовно. 

10. Бъдете внимателни с маските 

Като цяло маските са ефективни, но ако бъдат използвани правилно. Първо е важно да отбележим, че маските трябва да се носят от вече болните хора, за да се намали разпространението на болестта, а не от здравите. Също така е важно да сменяте маските редовно, за да има ефект от тях. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay