11 признака, че храната се е развалила

11 признака, че храната се е развалила

Според изследване, 1 на всеки 10 души в света поне веднъж е страдал от леко отравяне с храна. Свежестта на продуктите във вашата къща е от решаващо значение за вашето здраве и вашето семейство. И понякога можете да го разберете просто с чаша вода.

Ето някои прости трикове, за да разберете свежестта на тези 11 обикновени храни:

1. Мляко

Знаете ли, че неотвореното мляко е годно за почти седмица след датата на опаковката? Това се отнася за 1%, 2% и обезмаслено мляко.

За да поддържате отвореното си прясно мляко свежо не го поставяйте на вратата на хладилника, а само на рафтовете.

2. Сосове

За тези, които обичат кетчуп и майонеза, тази информация е от решаващо значение.

Кетчупът е годен до 1 година, неотворен на рафта и около 1 месец отворен в хладилника.

Майонезата е годна затворена на рафта до 4 месеца или до 3 месеца в хладилника.

Ако забележите незначителни промени в текстурата на соса, след като я използвате известно време или вкусът е странен - изхвърлете го.

Ето и срока на годност на други сосове:

Соев сос - Ако е отворен: до 3 години, ако не е отворен: почти неопределен.

Горчица - До 2 години, ако не е отворена и до 1 година, ако е отворена.

Табаско сос - докато цветът не потъмнее, той е безопасен за ядене.

3. Диня

Достатъчно трудно е да изберете добра диня, но ако вече имате у дома си, трябва да сте наясно със следните неща:

Дините могат да бъдат различни отвън, поради вида си, но отвътре винаги трябва да имат яркочервен или розов цвят. Всяко обезцветяване върху него би изглеждало като светло-розов, белият цвят, което означава, че динята е твърде стара, за да се консумира.

Динята диня трябва винаги да мирише добре, на свежо и сладко.

4. Говежда кайма

Можете да поддържате говеждото свежо в хладилник до 2 дни или да го замразите за няколко месеца, но винаги го изхвърляйте, ако:

цветът му е по-тъмен

изглежда мазно

няма миризма

5. Бекон

Беконът може да остане в хладилника ви до 2 седмици след закупуването му, ако не е отворен и се съхранява правилно. Време е обаче да го изхвърлите, ако:

Беконът има зелено-син цвят 

е станал пихтиест

е много мазен

има странна миризма (различна от прясното месо)

Ако някое от горните присъства, не го яжте!

6. Яйца

Яйцата могат да останат до 3 седмици в хладилника или 1 година във фризера, но ако се съмнявате в яйцата, просто вземете чаша или купа, пълна с вода, и потопете яйцата в нея.

Ако те потънат лесно, няма им нищо

Ако яйцата плават, те са развалени

7. Бадеми

Можете да увеличите първоначалния срок на съхранение на бадемите от 2 до 4 седмици, ако ги поставите в херметически затворен контейнер след отваряне. Съхранявайте контейнера на тъмно, студено или хладно място, за да ги запазите по-дълго. Ако ги държите в хладилника, те могат да имат срок на годност от една година!

Ако забележите малко тъмно петно върху кожата на бадемите или ако усетите, че са се втвърдили, изхвърлете ги.

8. Зехтин

Зехтинът има срок на годност от 1 до 2 години. Но това не важи, ако го оставите на пряка слънчева светлина. 

Можете да съхранявате зехтина в хладилника, но ако е станал мътен, не го използвайте.

9. Кисело мляко

Времето за съхранение на киселото мляко може да бъде до една седмица в хладилника неотворено и дори до 5 дни, ако то е било отворено. То има мухъл или леко променен цвят, ако е развалено.

10. Сьомга

Сьомгата може да се съхранява до 2 дни в хладилника и 2 до 3 месеца, замразена. Ако има специфична миризма, може да е развалена.

11. Салата

При опакованите плодове и зеленчуци, търсете промяна в цвета, това означава, че вече не са годни за консумация. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay