Сладкият картоф е богат източник на бета-каротен, който се превръща във витамин А в организма и подпомага здравето на кожата и зрението. Този кореноплоден зеленчук съдържа и витамин С, който подкрепя имунната система, както и диетични фибри, които подпомагат храносмилането и поддържат здравословно тегло.
Сладкият картоф е също така богат на минерали като желязо и калий, които играят ключова роля в поддържането на кръвното налягане и образуването на червени кръвни клетки. Поради своите антиоксидантни свойства и способността си да регулира кръвния захар, сладкият картоф е отличен избор за подобряване на общото здравословно състояние и поддържане на балансирана диета.
Ето ви и 3 начина, по които да му се насладите:
Печени сладки картофи с мед и канела
Необходими продукти:
Сладки картофи, нарязани на кубчета
Масло
Мед
Канела
Сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200 градуса. Нарежете сладките картофи на кубчета и разпределете ги в равномерен слой на тава. Поръсете със сол, добавете малко масло и добре измесете. Печете в предварително загрята фурна за около 25-30 минути или докато станат меки. Извадете ги от фурната и капнете мед отгоре. Посипете с канела и поднесете топли.
Сладкокисела салата със сладък картоф
Необходими продукти:
Печени сладки картофи (за рецепта виж №1)
Авокадо, нарязано
Нарязани чери домати
Пресен лук
Лимонов сок
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете печените сладки картофи, авокадото, чери доматите и нарязания лук в купа. Посолете и поръсете с пипер според вкуса. Полейте с лимонов сок и разбъркайте добре.
Сладък картоф с кокосово мляко
Необходими продукти:
Сладки картофи, нарязани на тънки резени
Кокосово мляко
Захар или брашно от кокос
Ванилов екстракт
Канела
Сол
Начин на приготвяне:
В голяма тиган, сложете сладките картофи, кокосовото мляко и ваниловия екстракт. Добавете захар или брашно от кокос, сол и канела по вкус. Сгответе на средно висока температура, докато сместа стане плътна и сладък картоф омекне. Поднесете топло, като по желание добавите допълнителна канела или орехи.
0 | 0 |