4 признака, че си миете зъбите твърде силно и 4 начина, по които можете да поправите това

4 признака, че си миете зъбите твърде силно и 4 начина, по които можете да поправите това

Някои хора смятат, че за да премахнат плаката от зъбите си, трябва наистина да четкат силно. Това обаче е далеч от истината, тъй като плаката е толкова мека, че можете да я премахнете дори с парче плат. Причината да имате нужда от четка за зъби е просто защото кърпата не може да достигне до всички ъгли на устата ви. Така че не ви трябва натиск, а по-скоро задълбочено четкане навсякъде в устата ви.

Ето 4-те най-чести признака на прекомерно четкане, заедно с 4 ефективни начина за справяне с проблема:

Проблеми 

1. Вашите венци започват да отстъпват (зъбите се оголват)

Всеки един от нашите зъби е защитен от емайл, който може да бъде сериозно увреден от прекаленото четкане. И като увреждат емайла, венците ни могат да започнат да се отдалечават, излагайки корените на зъбите ни на голяма опасност. Ако зъбите ви достигнат тази точка, може да се наложи да добавите пломби, коронки или дори да извадите зъби, които вече не са здрави. Според зъболекари, около 10% -20% от населението на света е повредило венците си поради прекомерно четкане.

2. Вашите зъби са твърде чувствителни

Подобно на отстъпващите венци, зъбите могат да станат чувствителни, когато емайлът се изтърка. Просто защото корените на зъбите ви остават незащитени и следователно нервите им са силно ударени. Ако ви е супер трудно да пиете много топли или много студени напитки и да хапете твърда храна, тогава трябва да посетите Вашия лекар. Също така трябва да започнете да миете зъбите си по по-спокоен и мек начин.

3. Косъмчетата на четката ви за зъби изглеждат износени

Износването на четката за зъби е най-честата причина за изтриване на зъбите, което означава, че много хора мият зъбите си по грешен начин. Това е така, защото се мият твърде силно или използват четки с твърди косми и това уврежда зъбите. Така че, ако вашата четка за зъби изглежда, че трябва да се подменя на всеки няколко седмици, тогава я използвате твърде силно. 

4. Зъбите близо до венците не са много ярки или блестящи

Причината, поради която зъбите са малко по-тъмни под венците ви, е, че те не са защитени от никакъв емайл. Ето защо, когато венците ви започнат да се отдалечават, зъбите, показани отдолу, са по-жълти или по-тъмни на цвят. Без да имат емайл, който да ги предпазва, те са изложени на всякакви микроби и бактерии. По този начин проблемът става още по-дълбок, компрометирайки цялото здраве на вашите зъби.

Решения

1. Използвайте четка за зъби с меки косми

Не само скоростта, с която миете, но и качеството на четката за зъби уврежда зъбите ви. Изборът на меки косми е първата стъпка, след което трябва да преразгледате метода на четкане. Трябва да държите четката за зъби под ъгъл 45 градуса и да започнете да четкате внимателно напред-назад. Можете да опитате да я държите с недоминиращата ръка, за да намалите натиска, който прилагате.

2. Използвайте електрическа четка за зъби

Една прекрасна характеристика на много четки за зъби е, че те ви уведомяват, когато прилагате прекалено голям натиск. Светлината върху четката ще се промени от зелена на червена и ще започне да издава различен шум, подобен на предупреждение. Затова трябва да се уверите, че докато миете, светлината остава зелена, като ви уведомява за прилагане на правилния натиск. Не всички електрически четки за зъби обаче имат този сензор.

3. Дръжте четката за зъби само с 3 пръста

Придържането на четката за зъби като писалка ще ви помогне да приложите правилния натиск върху зъбите си. Това е така, защото можете лесно да контролирате силата, която прилагате върху ръката си. Напротив, когато държите четката за зъби с юмрук, лесно можете да изгубите следата на силата си. Не натискът ще почисти зъбите ви - косъмчетата трябва да могат да попаднат между всички зъби, премахвайки плаката и други бактерии.

4. Уверете се, че пастата ви за зъби не е абразивна

Нуждаем се от нашата паста за зъби да е достатъчно абразивна, за да си свърши работата и да почисти зъбите ни както трябва. Високата абразивност на пастата за зъби обаче прави повече от това и премахва емайла от нашите зъби. Вместо да четете етикети и да търсите колко абразивни са съставките, има още един трик, който можете да използвате.

Просто вземете парче фолио и втрийте малко количество от вашата паста за зъби върху него. След това го изплакнете с вода и вижте дали върху фолиото са останали драскотини. Броят на драскотините показва колко е абразивна пастата за зъби.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay