С настъпването на зимата бляновете, свързани с думата "вино", се променят. То вече не е бяло, газирано, намиращо се в бутилка със студени капчици и сервирано с ягоди и сметана.
Мечтаното вино за студените дни (и най-вече нощи!) е червено и напомня по-скоро на чай, отколкото на разхладителна напитка. Притежава и лечебните свойства на чай, само че внимавайте! Каквото е сладичко, греяното винце лесно може да ви замае.
А с тези 5 ароматни рецепти, вероятността да прекалите не е малка. Все пак, ще ви ги споделим. Изредили сме необходимите продукти за всяка една, след като си ги набавите принципът е един и същ: изсипвате бутилката червено вино в тенджера или друг подходящ съд; добавяте посочените съставки; сваляте от котлона малко преди да заври; оставяте под капак за няколко минути; прецеждате и сервирате.
Вариант 1: Греяно вино с ром и подправки
1 бутилка червено вино
1 чаша ром
1 чаша захар
2-3 с.л. мед
карамфил, кардамон, канела, мускатно орехче - всичко това на вкус
Вариант 2: Греяно вино с ябълки
1 бутилка червено вино
2 ябълки - необелени, но нарязани
1 чаша захар
10-15 зърна черен пипер
5 зърна карамфил
1 пръчка канела
Вариант 3: Греяно вино с портокали и лимони
1 бутилка червено вино
1 лимон, без кората
3 портокала, без кората
3 с.л. захар
6 пръчки канела
8-10 зърна карамфил
по желание - малко анасон
Вариант 4: Греяно вино с черен чай
1 бутилка червено вино
1 л черен чай
захар, канела, карамфил - на вкус
Необходими са още: по възможност камина, задължително любими хора или поне любима книга. Да ви е ароматно!
За още приятни рецепти, можете да се присъедините към Jenite.bg във фейсбук!
43 | 3 |