5 причини за болки в кръста

5 причини за болки в кръста
Canva

Болката в кръста може да има различни причини и винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, ако изпитвате хронична или силна болка в кръста. Ето пет често срещани причини за болки в кръста:

Напрегнати мускули: Една от най-честите причини за болки в кръста е мускулното напрежение или напрежение. Това може да се дължи на лоша стойка, повдигане на тежки предмети без подходяща техника или липса на физическа активност.

Херния на междупрешленния диск: Това възниква, когато външният слой на междупрешленния диск се разкъса, позволявайки на меката вътрешна част да се издуе и да натисне близкия нерв. Това може да причини болка, слабост или изтръпване в засегнатия нерв.

Дегенеративно дисково заболяване: С напредването на възрастта дисковете между прешлените могат да се износят, което води до намаляване на дебелината им и загуба на вода и протеогликани. Това може да доведе до болка в гърба, както и до други симптоми като болка в шията, ръцете или краката.

Спинална стеноза: Това състояние включва стесняване на пространството около гръбначния мозък или нервните коренчета, което може да причини компресия и болка. Често се свързва с възрастта, тъй като с течение на времето прешлените и връзките могат да се износят и да причинят стеснение.

Фрактура или фрактура на прешлена: Това може да се случи поради остеопороза, внезапно движение като падане или силен удар в гърба. Може да причини внезапна, силна болка в гърба, затруднено ходене или изтръпване, излъчващо се в краката.

Важно е да се отбележи, че болката в кръста може да има различни причини и винаги е препоръчително да се консултирате със здравен специалист, ако изпитвате хронична или силна болка в кръста. Те могат да помогнат за определяне на основната причина и да препоръчат подходящо лечение.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay