5 основни причини, поради които се будите посред нощ

5 основни причини, поради които се будите посред нощ

Ако често се будите по средата на нощта, може да има няколко причини за това. Може да се припише на определени навици през деня, като например пиенето на кафе твърде късно или други основни въпроси, които си заслужават да бъдат идентифицирани. Независимо от това, което предотвратява спокойна нощ, решаващо е да мислите за съня като знак за вашето здраве. Ето какви може да са причините за прекъсването на съня ви.

  1. Не спирате с кофеина достатъчно рано

    Ако работите с нормален график от 9 до 5, доброто правило е да преминете на безкофеинови напитки до обяд. На мнозина от нас това може да не звучи осъществимо, особено със следобедната умора, която ни връхлите. Но кофеинът може да остане във вашата система дълго време. Ако разчитате на кофеина през целия ден, няма да получавате пълноценен сън.

  2. Алкохол преди лягане

    Обикновено, ако изпиете няколко чаши вино, ще заспите веднага, но алкохолът ви обрича на безсънна нощ и непълноценен сън. Ще заспите веднага, но по-късно ще се събудите и ще имате безсънна нощ. След това ще се събудите на следващата сутрин и ще искате кофеин. Това е един порочен кръг. Вместо алкохол, пийте билков чай или топло мляко преди сън.

  3. Причината е в леглото ви

    Ако има нещо, което можете да обвините, това е матрака или възглавницата ви. Като се има предвид, че прекарваме около 1/3 от живота си в сън, струва си да инвестираме в удобен матрак. Трябва да оптимизирате съня си максимално.

  4. Причината може да бъде и в мястото, в което спите

    Понякога не е достатъчно да имате супер удобно легло. Също така е важно да обмислите как използвате пространството в спалнята си. Трябва да мислите за спалнята си като "спално светилище", без оборудване за тренировки и затрупване с вещи. Точно както бихте оптимизирали офиса си за продуктивност и фокус, ограничавайте останалата активност в спалнята и секса. Спалнята трябва да бъде възможно най-тъмна през ноща и дори помислете за боядисване на стените си с успокояващ цвят.

  5. Може да имате недиагностицирано нарушение на съня

    За да определите истинската причина за прекъсвания ви сън, регистрирайте качеството на съня си в дневник за сън, веднага щом се събудите сутрин. Има над 88 нарушения на съня и повечето хора пренебрегват проблемите със съня, без да осъзнават колко важен е сънят за вашето здраве. Сънят е от жизненоважно значение и трябва да посетите специалист, ако имате проблеми.   

    Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay