6 причини да спрете да спите по корем или на дясната си страна

6 причини да спрете да спите по корем или на дясната си страна

Някои от най-често срещаните хронични проблеми като киселини и болки в гърба могат да бъдат причинени от неправилна поза на съня. Сънят е изключително важен и трябва да помислим кое е важно за нашето тяло. Спането е огромна част от живота ни и трябва да преразгледаме навиците, свързани със съня. Ето защо трябва да спрете да спите по корем или на дясната си страна:

1. Причинява киселини

Спането на гладка повърхност, тоест без възглавница, на дясната страна или по корем може да причини гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Или ако вече имате, може да влоши симптомите. Това се случва, когато киселина и съдържанието от стомаха се издигнат в хранопровода. Клапанът, който не позволява на киселината да излезе от стомаха, не може да контролира рефлукса поради гравитацията в тези позиции и съдържанието на стомаха отива в хранопровода, което причинява киселини, вкус на киселина в уста, лош дъх и понякога дори болки в гърдите.

2. Лошо е за гръбнака и гърба

Тази поза за сън е свързана с хронична болка в гърба, според експертите. Налягането върху гърба и гръбначния стълб през нощта в тази поза е изключително, защото по-голямата част от теглото ви се задържа в тези части на тялото. Гръбначният стълб не е поставен в естествено положение и поради това понякога може да усещате изтръпване или скованост, когато се събудите. 

3. Може да причини хронични проблеми с врата

Невъзможно е да дишате правилно, когато спите по корем, ако не обърнете врата си настрани. Тази поза за сън може да доведе до развитие на хронични проблеми с шията, като дискова херния, тъй като главата и гръбначният стълб са изравнени, а шията ви се усуква.

4. Може да окаже допълнителен натиск върху бебето, ако сте бременна

Ако сте на път да станете майка, трябва да бъдете изключително внимателни към навиците си за сън, не само за вашето бебе, но и за собственото си здраве и комфорт. Да спите по корем е поза номер едно, която трябва да избягвате, защото допълнителното тегло в средата на тялото ви оказва прекалено голям натиск върху гръбнака. Освен това тази поза не дава на бебето ви необходимото пространство за свободно движение, тъй като е притиснато между леглото и гръбнака.

5. Може да причини бръчки по лицето

Когато спите по корем или на едната страна, задължително едната страна на лицето ви е притиснато във възглавницата. Проучванията показват, че това е най-лошото нещо, което можете да направите на лицето си, тъй като натискът, прилаган от двете страни на кожата на лицето, може да причини бръчки по лицето с течение на времето.

6. Това добавя ненужен натиск върху гърдите ви, който може да причини проблеми

Като jeni е наистина важно да знаете коя позиция е най-добре да избягвате, за да имате здрави гърди. Експертите казват, че когато спите по корем оказвате ненужен натиск върху гърдите си, което в някои случаи може да причини болка. От друга страна, спането на една страна може да причини увисване на гърдите с течение на времето, защото гравитацията естествено ги дърпа надолу.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay