7 причини за подраняване на менструацията

7 причини за подраняване на менструацията
Pexels

Ако имате навика да следите цикъла си, идването му и отиването му по едно и също време всеки месец вероятно ви успокоява. Вероятно поне веднъж в живота си сте били стресирани от закъснението на цикъла си. Но подраняването на менструацията може да бъде също толкова обезпокоително. 

Първо, нека изясним какво се счита за нормална продължителност и време на типичен менструален цикъл, който продължава от първия ден на текущия ви цикъл до първия ден на следващия. Много хора приемат, че това е 28 дни, но всъщност може да бъде някъде между 21 и 35 дни. 

Това означава, че нормалният цикъл може да варира и това е нещо съвсем нормално. Освен това през живота си всяка жена се сблъсква както със закъснения, така и с подранявания на цикъла. 

Ако вашият цикъл е по-кратък през даден месец, пак се счита за нормално, ако започнете да кървите отново в рамките на 21 до 35 дни. 

И така, за подранила менструация се счита всяка менструация, която започне по-малко от 21 дни след първия ден от предходната ви менструация.

Ако искате да разберете защо менструацията ви е настъпила неочаквано по-рано, прочетете седемте най-често срещани причини: 

1. Бременност

Това може да е изненада, но кървенето или зацапването по време на бременност, особено през първия триместър, е доста често срещано. Може да видите няколко капки кръв в бельото си. Направете си тест за бременност и си запишете час при гинеколог, за да потвърдете резултата, ако смятате, че е възможно да сте бременна.

2. Анормален ендометриум

Ранното кървене може да е показателно за полипи или израстъци на матката или шийката на матката. Въпреки че често могат да бъдат доброкачествени, те могат да бъдат и злокачествени, така че говорете с вашия лекар, ако имате нередовна менструация или кървене между менструациите. Това също може да е признак на възпаление или инфекция. 

3. Аномалии на шийката на матката

Цитонамазката се използва за изключване на аномалии на шийката на матката, но необичайното кървене може също да е признак на дисплазия (т.е. растеж на анормални и потенциално ракови клетки на шийката на матката), ракови кисти или инфекция. Така че ако имате кървене в необичайно време от месеца, задължително посетете своя гинеколог.

4. Миома на матката

Миомите са доброкачествени тумори, които растат вътре в матката. Въпреки че думата "доброкачествени" вероятно ви успокоява, миомите всъщност могат да причинят доста неудобства. Те също могат да причинят болки в гърба, болезнени менструации, необходимост от постоянно пишкане и болка по време на секс. 

5. Хормонални колебания

Стресът е често срещана причина за нередовна менструация, но може също да получите ранно кървене, ако имате хормонални колебания, когато започнете да преминавате към менопауза (което обикновено се случва между 45 и 55 години). Дори и да подозирате, че това е така, няма да навреди да говорите с Вашия лекар какво можете да направите, за да намалите симптомите си.

6. Приемате определени лекарства, добавки или витамини

Някои лекарства (като аспирин), витамини или добавки могат да причинят антикоагулация или да разредят кръвта ви,. Винаги трябва да говорите с Вашия лекар преди да приемате каквото и да било. 

7. Проблеми с щитовидната или хипофизната жлеза

Нередовната менструация може да е признак на хипотиреоидизъм и други ендокринни нарушения, които засягат хипофизната жлеза, като синдром на Кушинг, който се появява, когато тялото ви произвежда твърде много кортизол. Ако изпитвате други симптоми в допълнение към ранната менструация, като умора, наддаване на тегло и мускулна слабост, определено говорете с Вашия лекар и си направете изследвания.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay