7 храни, които никога не бива да подгрявате в микровълнова

7 храни, които никога не бива да подгрявате в микровълнова

Първоначално изобретена случайно през 40-те години на миналия век, микровълновата печка сега е един от основните кухненски уреди във всяко домакинство. Докато този уред означава удобство за готвене и претопляне, има специфични видове храни, които трябва да избягвате да слагате в микровълнова печка.

Ето кои са те:

1. Варени яйца

Когато загреете варено яйце в микровълновата печка, от водните молекули се натрупва пара, което води до натрупване на налягане. Тъй като яйцата имат тънка мембрана и черупка, те не са в състояние да задържат цялото налягане, което може да доведе до много гореща експлозия в микровълновата, на чинията ви или дори когато отхапете!

2. Моркови

Въпреки че морковите могат да се готвят и затоплят в микровълнова фурна, суровите моркови, особено ако не са обелени, могат да бъдат потенциално опасни. Ако морковите не се измият правилно и има остатъци от мръсотия, минералите в почвата могат да причинят искри в микровълновата печка. Това може да причини сериозни щети на вашата микровълнова фурна, ако това се случва непрекъснато.

3. Преработено месо

Като начало преработените меса не са най-добрият избор, тъй като съдържат голямо количество сол, добавки, химикали и консерванти. Но когато добавите микровълнова радиация към любимите си месни храни и консерви, нивата на холестерола ви могат да се увеличат, което може да доведе до сърдечни проблеми. Най-безопасният начин да загреете колбас е на скара или на плоча.

4. Вода

Нагряването на вода в микровълновата може да изглежда много просто и безопасно. Но проучванията показват, че много случаи на изгаряне идват от гореща вода, загрята в микровълновата печка, особено когато се прави от деца. Електромагнитните вълни в микровълнова печка могат да причинят прегряване на водата, което прави водните молекули нестабилни и може да предизвика интензивно кипене и дори експлозии!

5. Люти чушки

Лютите чушките, особено наистина лютите, съдържат високи нива на капсаицин, който може да бъде доста запалим. Когато капсаицинът е изложен на електромагнитните вълни в микровълнова печка, той започва да пуши! Огънят и димът, които ще се отделят от микровълновата печка, могат да предизвикат дразнене на кожата и усещане за парене.

6. Пилешко месо

Пилето е популярен виновник за разпространението на салмонела, особено когато не е правилно приготвено! Когато готвите парче сурово пиле в микровълновата фурна, шансовете за равномерно и цялостно готвене са много малки, което го прави потенциална опасност от бактериално замърсяване. Същото може да се каже и за други видове сурово месо. Най-добре е да готвите месо на пряк огън, като в тиган, на скара или във фурната. 

7. Домати и доматен сос

Подобно на варените яйца, доматите могат да причинят експлозия, когато прекарват твърде много време в микровълновата печка. Поради съдържанието на течност в пресните домати, натрупването на налягане ги кара да шупнат и да изхвърлят течност, оставяйки вашата микровълнова фурна покрита с червени пръски.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay