8 признака, че тялото ви отчаяно се нуждае от повече витамин D

8 признака, че тялото ви отчаяно се нуждае от повече витамин D

Витамин D е мастноразтворим витамин, който оказва голямо влияние върху системите на нашето тяло- от осигуряването на калций за нашите кости до укрепване на нашата имунна система. Обикновено получаваме този витамин от храни, добавки и слънчевите лъчи, но когато нещо се обърка и ние сме изправени пред недостиг на витамин D, системите на тялото започват да работят не особено добре.

Ето кои са най-често срещаните признаци на ниски нива на витамин D:

1. Потене на главата

Има множество симптоми, които могат да покажат, че нивото на витамин D е ниско. В научната литература се описва прекомерното изпотяване на новородените като един от ранните признаци за липса на този витамин. Един от най-очевидните симптоми на недостиг на витамин D при възрастни е прекомерното изпотяване на главата в сравнение с останалата част от тялото. Ако главата ви изпотява много, това може да е свързано с липсата на витамин D във вашето тяло и може да се наложи да се консултирате с Вашия лекар.

2. Болка в костите

Липсата на витамин D може да увреди способността на организма да доставя калций в костната тъкан, което може да доведе до отслабване на костите. Дефицитът на витамин D може да бъде свързан с различни мускулно-скелетни болки, по-специално с болка в тибиалната кост. Препоръчва се да се осигури дневен прием на необходимото количество витамин D, за да се избегне костна болка, костни фрактури и свързани заболявания като остеопороза.

3. Мускулна болка

Витамин D засяга не само нашите кости, но и нашите мускули. Липсата на този витамин може да предизвика силна мускулна болка, слабост, намалена мускулна маса и лошо възстановяване на мускулите след интензивна физическа активност. Ниските нива на витамин D могат също да причинят хронична широко разпространена болка в тялото, което е един от основните симптоми на фибромиалгия.

4. Слаба имунна система

Витамин D играе огромна роля в подсилването на нашата имунна система. Лекарите започнаха да използват този витамин за лечение на инфекции отдавна, преди да бъдат открити антибиотици. Например пациентите с туберкулоза са били изпращани в санаториуми, където са били изложени на слънчева светлина, която, както лекарите смятали, директно е убивала инфекцията. Така че, ако страдате от чести вирусни инфекции, ниските нива на витамин D може да са причината.

5. Умора и слабост

Често сме склонни да приписваме умората и слабостта на забързания начин на живот или липсата на сън. Оказва се обаче, че липсата на витамин D в организма също може да бъде причина. Проучване, което наблюдава ефекта на добавката на витамин D върху пациенти с умора, показва значително намаляване на симптомите на умора след нормализиране на нивата на витамин D.

6. Бавно зарастване на рани

Проучване показва, че 12 седмици от приемането на витамин D води до значително намаляване на раните при пациенти с диабетна язва на краката. Учените вярват, че витамин D има положителен ефект върху стабилизирането на нивата на кръвната захар и холестерола при изследваните пациенти. Ако раните ви зарастват бавно (особено ако имате диабет), обърнете внимание на нивото на този витамин в тялото си.

7. Косопад

Има много фактори, които могат да предизвикат косопада, а дефицитът на витамин D е един от тях. Липсата на този витамин може да доведе до изтъняване на косата и загуба на коса. Витамин D играе неразделна част от процеса на растеж на косата в момента на възникване на косата и може да се използва като добавка, насочена към косопада.

8. Тревожност и депресия

Витамин D е уникален витамин, който влияе върху много части от тялото ни, включително мозъка. След като витаминът се консумира от храната или се синтезира в кожата ни, той освобождава невротрансмитери като допамин и серотонин, които влияят върху функционирането на мозъка. Според учените липсата на витамин D може да доведе до тревожност, депресия и дори може да бъде свързана с психични заболявания, включително шизофрения.
Ако имате някакви признаци на дефицит на витамин D, планирайте посещение при Вашия лекар, който ще провери нивото на този витамин в тялото и ще ви предпише необходимата доза витамин D.

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

18 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay