Недоспиването или твърде продължителният сън състаряват мозъка ни

Точна доза сън

Хората, които не си доспиват или спят твърде много рискуват мозъкът им да се състари преждевременно със седем години, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване. 

Спането повече или по-малко от препоръчителните между шест и осем часа може да предизвика спад в умствените и физически функции и да доведе в крайна сметка до ранна смърт, обясняват авторите на изследването от Лондонския университет. 


Седем часа сън са достатъчни, за да се поддържа мозъкът в най-добро състояние. Недоспиването или твърде многото спане вредят на мисленето и речта. "Степента на неблагоприятния ефект се измерва с между четири и седем години преждевременно състаряване на мозъка", казва Джейн Фери от изследователския екип. 


Проучването е продължило пет години и е обхванало 5431 мъже и жени. Анализирайки данните от него, специалистите са установили, че около 7-8 процента от хората, които спят повече от препоръчителното, се справят по-зле с когнитивните тестове с изключение на тези за краткосрочна вербална памет. 


Изследователите са открили още, че 25 процента от жените и един на всеки шестима от мъжете, които не си доспиват, имат проблеми с мисленето и речта и не се справят добре с когнитивните тестове. 


Резултатите от изследването показват още, че хората, набавяли си идеалното количество сън от седем часа на нощ, се справят добре с всички тестове за проверка на когнитивните способности. 

 

1 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 02.05.2011|19:41
Определено когато не мога да се наспя се чувствам отпаднала и не мисля толкова добре, както обикновено. Но въпреки всичко, когато не съм на работа обичам да си поспивам и наспя ли се добре съм свежа като птичка. Имам много приятели, които не могат да се наспят за 7 или 8 часа, нужни са им поне 10. Това за престаряването на мозъка не го бях чувала и определено ме заинтригува. Трябва да си направя необходимият режим и да свикна да спя от 6 до 8 часа на денонощие.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay