Авокадо за по-добър сексуален живот

Авокадо за по-добър сексуален живот
unsplash

Независимо дали го намазвате на препечен хляб, пасирате го в гуакамоле или го добавяте в смутита, авокадото несъмнено е една от най-вкусните и универсални храни. Освен това е супер вкусно и доста полезно.

Авокадо за по-добър сексуален животunsplash

Мазнините са съществена част от всяко хранене, тъй като осигуряват важни хранителни вещества като витамин Е, фибри и калий. Комбинацията от приятен неутрален вкус, кремообразна текстура и добра хранителна стойност е причината авокадото да е станало толкова популярно: вкусът му е добър, докато го ядете, и ви помага да се чувствате добре след това. И така, кое прави този плод толкова полезен? Научете малко повече за ползите за здравето от авокадото, преди да вземете следващото си авокадо за тост, гуакамоле или дресинг за салата.

Ползи за здравето от авокадото

Авокадо за по-добър сексуален животunsplash

Авокадото има множество ползи за здравето, които помагат на тялото ви да работи и да се чувствате по-добре, от червата и сърцето до кожата и косата.

Авокадото е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини: Авокадото е богат източник на омега-3 мастни киселини, вид мазнина, за която е доказано, че поддържа здравето на сърцето. Според научното списание Circulation, например, голямо проучване на хора, които са приемали добавки с омега-3 мастни киселини на капсули, са имали 15% по-нисък риск от инфаркт и инсулт; 20-процентно намаление на смъртността от всякакви здравоословни проблеми и 45 процента намален риск от "внезапната смърт от инфаркт". Списанието също така отбелязва, че е доказано, че омега-3 мастните киселини "умерено" намаляват кръвното налягане в покой и телесните мазнини. 

Авокадото е полезно за червата: Авокадото е с високо съдържание на фибри, като една порция (50 грама или една трета от авокадо) съдържа седем грама фибри, според USDA. Фибрите помагат да поддържате храносмилателната си система редовна и насърчават растежа на добри бактерии в червата. Проучване от 2021 г. в Journal of Nutrition установява, че сред група от 163 възрастни, с наднормено тегло, хората, които консумират авокадо ежедневно, имат по-ниска концентрация на жлъчна киселина във фекалиите. По-високите концентрации на жлъчна киселина могат да причинят възпаление на червата и са свързани с растежа на опасни микроби, свързани със заболявания като рак на дебелото черво.

Авокадото може да помогне за намаляване на възпалението: Авокадото също е свързано с намаляване на възпалението в тялото, като екстрактът от семена на авокадо показва противовъзпалителни свойства в лабораторно проучване от 2019 г. на Penn State. Това може да се дължи на факта, че авокадото също се свързва с по-ниски концентрации на жлъчни киселини във фекалиите, а по-високите концентрации причиняват чревни възпаления. Скорошни изследвания обаче оспорват ефективността на авокадото като противовъзпалително средство и са необходими повече изследвания в тази област, за да се потвърди тази полза за здравето.

Авокадото е богато на хранителни вещества: Като цяло авокадото е добър източник на много важни микроелементи, включително витамини С, Е и К, плюс рибофлавин, магнезий, калий и др. Авокадото също е богато на фолат, хранително вещество, което е особено важно по време на бременност.

Авокадото е полезно за косата и кожата: маските за лице с авокадо са страхотни, но се оказва, че консумацията на едно авокадо дневно също може да има голямо въздействие върху кожата ви. Проучване от 2022 г. в Journal of Cosmetic Dermatology установява, че жените, които са яли по едно авокадо на ден в продължение на осем седмици, са имали значително увеличение на еластичността и стегнатостта на кожата в сравнение с тези, които не са го правили, което има много общо със съдържанието на хранителни вещества в авокадото и всички тези омега-3 мастни киселини. Те играят роля и в подобряването на здравето на косата: проучване от 2015 г. от Journal of Cosmetic Dermatology установява, че шест месеца прием на добавки с омега-3 и омега-6, заедно с антиоксиданти (които се съдържат и в авокадото) "действат ефективно срещу косопада".

Авокадо за по-добър сексуален животunsplash

Здравословна мазнина ли е авокадото?

Авокадото определено се квалифицира като здравословна мазнина. Според USDA една порция авокадо съдържа над седем грама мазнини, като по-голямата част са мононенаситени мазнини. Мононенаситените мазнини се считат за кардиопротективни, което означава, че те могат да помогнат за намаляване на нивата на лошия холестерол в кръвта, като по този начин намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт. Авокадото също съдържа омега-3 мастни киселини (споменати по-горе), вид полиненаситени мазнини, които също играят роля за подобряване на здравето на сърцето, както и за потенциално намаляване на възпалението, наред с други предимства.

Авокадото съдържа ли протеини и въглехидрати?

Въпреки че авокадото съдържа протеини и въглехидрати, не се счита за значителен източник на нито едно от двете. Една трета от авокадото съдържа около един грам протеин и четири грама въглехидрати. Авокадото се счита за по-добър източник на мазнини и фибри, отколкото на въглехидрати и протеини. Лесно е обаче да съчетаете авокадото с източници на протеини и въглехидрати за бързо, задоволително ястие или лека закуска – например, като го намажете върху парче препечен хляб (добър източник на въглехидрати), покрито със сварено яйце (добър източник на протеин).

Авокадото съдържа ли холестерол?

Авокадото не съдържа холестерол, според USDA. Всъщност авокадото може да бъде добър избор, ако искате да понижите холестерола като цяло. Яденето на едно авокадо на ден като част от здравословна за сърцето диета може да помогне за подобряване на стойностите на "лошия" холестерол (известен още като липопротеин холестерол) при хора с наднормено тегло.

Авокадо за по-добър сексуален животunsplash

Авокадото съдържа ли желязо или калий?

Авокадото не е с високо съдържание на желязо (осигурява около 0,03 милиграма на порция или около 0,02 процента от дневната препоръчителна стойност), но е чудесен източник на калий. Една трета (50 грама) авокадо съдържа 243 милиграма калий. Това е добра новина, защото калият е ключов хранителен елемент. Калият е важен електролит, който помага за баланса на натрия в кръвта и помага за поддържането на течностите в тялото.

Наистина ли авокадото има ползи за сексуалния живот?

Въпреки че авокадото няма да повлияе драстично на сексуалния ви живот, то има някои хранителни свойства, които могат да осигурят сексуален тласък. Изследванията показват, че повишеният кръвен поток като цяло играе важна роля при възбудата, тъй като кръвта се "втурва" към половите органи. Омега-3 мастните киселини, които се намират в авокадото, могат да помогнат за увеличаване и подобряване на кръвния поток. Изследване показва, че омега-3 мастните киселини могат да помогнат за предотвратяване на натрупването на плака в артериите, което подпомага притока на кръв. Авокадото също съдържа витамин Е, антиоксидант, който разширява кръвоносните съдове и може да намали увреждането на ДНК на спермата, според изследване от 2016 г. в Internal Journal of Reproductive BioMedicine.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay