Безсънни нощи, ужасни дни

Сънят не е за подценяване - той има влияние върху целия ви живот

Безсънни нощи, ужасни дни

Има само едно по-неприятно нещо от свръх натоварен ден. Безсънна нощ. Въртите се, опитвате се да броите овце, да си представяте зелени поляни с пеперуди – нищо не помага. Изнервяте се още повече, а кошмарът, не само че не свършва на сутринта, ами тепърва започва. Със следващия работен ден.

Необходимостта на човешкия организъм от сън не е просто вътрешно усещане от типа на "спи ми се". По време на сън се случват важни процеси, а липсата му се отразява мигновено върху всички аспекти от живота на недоспалия человек.

Докато спите, във вашия организъм се намалява производството на кортизол, който е един от хормоните на стреса. Ето защо безсънието води до хронично безпокойство и проблеми с кръвното налягане.

Пълноценната почивка през нощта също така има влияние върху регулирането на кръвната захар и хормоните на глада – грелин и лептин. Ако по принцип спите дълбоко, то рискът да заболеете от диабет или да напълнеете неудържимо е значително намален.

Сънят има и още, и още положителни въздействия върху организма. Докато спите, помагате на имунната система да стане по-силна и да се бори с атаките на вируси ефективно. Като се събудите пък, имате отпочинал и свеж вид, а през деня сте концентрирани и креативни.

По тези, а и по много други, причини, възползвайте се от късните часове пълноценно. Вашият отпочинал организъм ще ви се отблагодари подобаващо.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay