Хранително отравяне или гастроентерит?

Разберете какво ви тормози

Хранително отравяне или гастроентерит?

Чувствате се зле и нещо със стомаха ви не е наред. Чудите се дали това е вирус или сте яли нещо развалено. Първоначално стомашните вируси и хранителните отравяния изглеждат еднакво и трудно могат да се различат. Тези прилики не са случайни, всъщност има медицинско обяснение. 

Често трудно се различават хранителните отравяния от бактериалите инфекции, тъй като едни и същи бактерии могат да живеят както в хората, така и в храната. 

Все пак има малки разлики, които можете да забележите и е много важно да се установи каква е причината, защото има заболявания на храносмилателната система, които могат да бъдат много опасни, ако не се лекуват. 

Ето няколко разлики между стомашните вируси и хранителните отравяния:

Първо помислете какво сте яли, дали сте имали контакт с болен човек, дали сте измили хубаво храната, преди да я ядете, дали сте мили ръцете си преди всяко ядене  т.н.

При симптомите ще намерите повече прилики, отколкото разлики. Както стомашните вируси, така и хранителното отравяне се характеризират с  коремни спазми, треска, втрисане, гадене, намален апетит, диария, мускулни или ставни болки, главоболие, и, разбира се, повръщане. Ключовият момент е продължителността на симптомите. 

Ако сте яли нещо развалено, симптомите започват да се проявяват няколко часа след приема на храната. Симптомите при вирусите от друга страна се проявяват от 24 до 48 часа след заразяването. Така че много внимателно помислете какво и кога сте яли и ако не се сещате за съмнителна храна, вероятно имате  гастроентерит.гастроентерит

Освен това ако симптомите продължават повече от 2-3 дни, със сигурност не е хранително отравяне. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook! 

1 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay