В кой вид домати се съдържат най-много полезни съставки?

В кой вид домати се съдържат най-много полезни съставки?
Canva

Изборът между чери доматите и големите домати може да зависи от конкретните полезни вещества, които ви интересуват, но общо взето и двата вида домати съдържат важни полезни вещества като витамини, минерали и антиоксиданти. Въпреки това, има някои разлики:

  1. Антиоксиданти: Чери доматите често имат по-високо съдържание на антиоксиданти, като лицопен и бета-каротен, в сравнение с големите домати. Лицопенът е особено известен антиоксидант, който е свързан с намаляване на риска от различни заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания и рак.

  2. Фибри: Големите домати обикновено съдържат повече фибри в сравнение с чери доматите. Фибрите са важни за здравето на дигестивната система и могат да помогнат за поддържане на нормалната функция на червата.

  3. Витамини и минерали: И двата вида домати са източник на важни витамини и минерали като витамин С, витамин К, калий и фолиева киселина. Въпреки това, количествата могат да варират в зависимост от вида и разновидността.

Общо взето, включването на разнообразие от домати във вашата диета е важно за осигуряване на разнообразие от полезни хранителни вещества.

Ето още от ползите на доматите:

Подобряване на здравето на кожата: Витамините и антиоксидантите в доматите помагат за поддържането на здрава и млада кожа. Лицопенът може да помогне също и за защита на кожата от увреждания, причинени от слънчевата светлина.

Подкрепа за здравето на сърцето: Доматите са богати на калий, което помага за поддържането на здравото сърце и нормалното кръвно налягане. Витаминът С и антиоксидантите също могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Подпомагане на здравето на очите: Бета-каротенът, който се съдържа в доматите, е важен за здравето на очите и може да помогне за поддържането на зрителната функция.

Подобряване на функцията на червата: Фибрите и водата в доматите могат да помогнат за поддържането на здравето на храносмилателната система и нормалната функция на червата.

Намаляване на риска от рак: Някои изследвания показват, че редовното консумиране на домати може да помогне за намаляване на риска от различни видове рак, включително рак на простатата, рак на белия дроб и рак на стомаха.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay