Шоколадовият мус е десерт, който е известен със своята гладка, кремообразна и въздушна текстура. Той се прави от тъмен шоколад, яйца, захар, мляко и сметана. Шоколадът се разтапя, заедно с млякото и сметаната, и се добавят разбитите жълтъци. Сместа се разбърква и след това се добавят вече разбитите белтъци, които придават на муса въздушен вид и текстура.
Ето как да приготвите вкусен шоколадов мус:
Необходими продукти:
200 грама тъмен шоколад (минимум 70% какао)
1 чаша прясно мляко
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
1/4 чаша захар
1/2 чаша сметана
щипка сол
Начин на приготвяне:
Разбийте жълтъците с половината захар, докато сместа стане светла и пухкава.
Нарежете шоколада на малки парчета и го сложете в купа.
Загрейте млякото и го изсипете върху шоколада. Разбийте сместа, докато шоколадът се разтопи и получите хомогенна смес.
Разбийте белтъците на сняг, с помощта на миксер, като към тях добавите и щипка сол.
След това добавете сметаната към шоколадовата смес и разбийте отново.
Изсипете белтъците в шоколадовата смес и разбъркайте леко, докато получите хомогенна смес.
Разпределете муса в чашки и оставете да се охлади в хладилника за поне 2 часа преди сервиране.
По желание, можете да украсите с малко нар и настърган шоколад.
Да Ви е сладко!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!
0 | 0 |