Готови ли сте за Никулден?

Когато рибата плува в свои води

Готови ли сте за Никулден?

За Николай Мирликийски легендите са като почитателите му – и православни, и католически, и езически. Свят човек, образец на добродетелност и аскетизъм, свети Николай Чудотворец или още Свети Никола е най-прочут като покровител на моряците и рибарите. Живял е през ІV век и е бил епископ на Мира в Мала Азия. Бог му отредил силата да усмирява бурите и морските стихии и да спасява изпадналите в беда.

Но според легендата, преди да го канонизират за светец, той бил лихвар, който анонимно помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Eто защо днес у нас, след междинно 45-годишно прекъсване, Никулден отново е обявен и за официален празник на банките и банкерите.

Свети Никола се смята още и за закрилник на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.
Нито един друг светия не е такъв любител на леките и здравословни мезета. На уютния семеен празник Никулден, освен риба и обреден хляб, на трапезата се слагат още фасул, зеле, сарми и други постни ястия.

Специалният курбан "рибник” се приготвя традиционно от шаран или друга риба, но непременно риба с люспи – люспите са символ на благосъстояние. Жените внимават при почистването люспите да не падат на земята, че да не стъпче човек късмета си. Ако пък някоя люспа все пак падне, добре е да не я настъпвате, понеже според народното поверие който я настъпи, няма да се радва на добро здраве през годината. А кръстоподобната кост от главата се запазва за здраве и охолство.

След като вкусно сте похапнали от рибата и другите обредни храни, не бързайте да вдигате масата и да подреждате дома си. Част от ритуала е и вярването, че никулденската трапеза не се вдига през целия ден, за да бъде на разположение на гостите.

сп. Меню

8 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay