Сладолед пане

Мексиканците го правят с корнфлейкс и канела

Сладолед пане

Пържен сладолед - освен, че е неочаквана, тази комбинация е и неочаквано вкусна. Пък и едва ли сте се изненадали чак толкова. Малко вероятно е да не сте засичали интересен десерт от този вид в менютата на китайските ресторанти.

Тази седмица ви разказахме как "оризовите хора" съчетават студено с горещо, съчетават и много други противоположности в кухнята си (сладко с кисело, например), търсейки съвършения баланс. Ин и Ян. Преди време пък споделихме с вас и една рецепта от въпросната източна кухня - за пържени банани със сладолед.

Днес обаче решихме да "посетим" Мексико, тъй като разхладителната панирана вкусотия е изтъкнат участник и в тамошната кулинария. Дори да не си падате особено по бурито или текила със сол и лимон, обещаваме, че пърженият десерт изненадващо много ще ви допадне.

Имате нужда от:  
Сладолед - според рецептата е ванилов, но можете да го смените и с друг, дори с шоколадов
Канела
Захар

Олио
Яйце
Корнфлейкс или канелени пръчици - важното е да бъдат натрошени
Мед
Бита сметана
Лъжица за сладолед - не е задължителна, но задължително ще ви улесни
(Както виждате, този път не сме ви ограничили с точни количества. Те зависят от броя панирани сладоледени топки, които искате да приготвите. Сигурни сме, че и на око ще успеете да прецените грамажите.)

Как се получава така, че сладоледът да не се разтопи при пърженето?
Извадете го от камерата и оформете толкова топки, колкото ще ви бъдат необходими. Оваляйте ги в разбитото яйце, след това и в предварително смесените канела и захар (равни части от двата продукта), а най-накрая - в натрошения корнфлейкс.

Сладолед панеВеднага върнете така подредения сладолед в камерата и нека остане там 20 минути.

Междувременно сипете достатъчно количество олио в дълбок тиган и загрейте до 190 градуса. Не по-малко - наистина ви трябва да е горещо!

Потопете всяка от топките в мазнината за около 5 секунди. Може да се наложат и малко повече, за да се запържи панировката, но внимавайте вътрешността да не се разтопи.

Остава само да поставите пържения десерт в подходяща купичка, като преди това му позволите да се оцеди от олиото. Гарнирайте с мед, сметана, а ако имате под ръка, можете да завършите шедьовра си с мараскино черешка или подходящ топинг.

Да ви е сладко! 

145 5
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 17.09.2012|22:47
за да се получи добре, смятам че е задължително да се направи във фритюрник, защото потапянето в сгорещеното олио е наистина за секунди. В тиганя няма да имате това време.
5
Не е посочен 13.08.2012|19:42
Мммм изглежда и звучи много вкусно, но след като един път си го поръчах от китайски ресторант не смея повече да си правя такива експерименти.
4
Не е посочен 13.08.2012|14:39
как ми се яде едно такова , ама това значи нищо друго да не ям през деня :Д
3
Не е посочен 13.08.2012|14:35
Невероятно удоволствие, макар и доста калорично.
2
Не е посочен 13.08.2012|12:32
Хапвала съм навън и страшно ми харесва, но вкъщи още не съм се престрашавала да го направя, тъй като ме е страх да не се разпадне в тигана.
1
Не е посочен 13.08.2012|12:02
Честно казано не бих се наела сама да го правя, тъй като е много вероятно да объркам доста рецептата и да не ми се получи, а и вече навсякъде се предлага такъв сладолед. Много е вкусен наистина.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay