Ябълков пай със солен карамел

Ябълков пай със солен карамел

Този солен карамелен ябълков пай си има всичко, от което имате нужда: маслена коричка, ябълков пълнеж и ароматен солен карамелен сос. Сервирайте с гарнитура от ванилов сладолед.

Необходими продукти:

За тестото:

2 ⅓ ч.ч. брашно
2 ¼ ч.л. кошер сол
1 ½ ч.ч. студено несолено масло, нарязано на 1/2-инчови кубчета
½ ч.ч. леденостудена вода, разделена

За карамеления крем:

1 ч.ч. бяла захар
6 с.л. осолено масло, на стайна температура
½ ч.ч. сметана за разбиване, на стайна температура
1 ½ ч.ч. лъжички фина морска сол

За пълнежа:

10 средни ябълки Granny Smith - обелени, почистени от сърцевината и нарязани
½ ч.ч. бяла захар
¼ ч.ч. универсално брашно
2 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. царевично нишесте
1 ½ ч.л. смляна канела
¼ ч.л. кошер сол
¼ ч.л. смлян карамфил
¼ ч.л. смляно индийско орехче
1 голямо яйце, разбито
1 с.л. кафява захар

Начин на приготвяне:

Направете тестото: Разбъркайте брашното и солта заедно в голяма купа. Добавете маслото и разбъркайте. С ръцете си разбъркайте маслото в сместа от брашно, докато се смеси добре.

Внимателно разбъркайте в 1/4 чаша студена вода с шпатула, докато се абсорбира напълно. Добавете останалата 1/4 чаша вода като внимателно разбърквате между всяко добавяне, докато тестото започне да се оформя на топка. В зависимост от това колко влажно е във вашата кухня или колко хидратирано е брашното ви, може да не се наложи да използвате цялата вода.

Прехвърлете тестото върху чиста работна повърхност и внимателно го омесете. Разделете тестото равномерно на 2 части. Оформете всяко парче в плосък диск и го увийте поотделно в найлоново фолио. Охладете тестото в хладилник за поне 1 час или до 3 дни. (Ако охлаждате повече от 1 час, оставете тестото да престои на стайна температура поне 15 минути, преди да го разточите).

Докато тестото се охлажда, направете карамеления сос: Загрейте захарта в малка тенджера на средна температура, като разбърквате от време на време, докато се разтопи напълно и придобие кехлибарен цвят за 10 до 15 минути. Добавете маслото към разтопената захар и гответе, като бъркате непрекъснато, докато маслото се разтопи и смеси напълно.

Внимателно добавете сметаната към захарната смес, като бъркате непрекъснато, докато се оразуват мехурчета. Премахнете тенджерата от котлона и разбъркайте морската сол. Оставете карамеления сос настрана да се охлади леко на стайна температура до готовност за употреба.

Направете пълнежа: Разбъркайте ябълките, захарта, брашното, лимоновия сок, царевичното нишесте, канелата, солта, карамфила и индийското орехче заедно в голяма купа, докато се смесят добре. Оставете ябълковата смес настрана на стайна температура, непокрита, за 30 минути.

Изсипете ябълковата смес през цедка в голяма купа. Оставете я настрана и прехвърлете прецедената течност в малка тенджера. Оставете течността да заври на умерен огън, като разбърквате от време на време, докато се сгъсти. Свалете тенджерата от котлона и преместете настрана на стайна температура.

Загрейте фурната до 200 градуса C. Поставете решетка в долната част на фурната.
Разточете всеки диск в кръг с дебелина 3 мм и 30 см в диаметър. Поставете един кръг тесто в 22-сантиметрова форма за пай и внимателно притиснете тестото в ъглите и стените на тавата.

Разбъркайте заедно ябълките и редуцирана ябълкова течност в голяма купа, подредете ябълкова смес в кората за пай и поръсете с 1/2 чаша карамелен сос. Поставете другия кръг отгоре и притиснете в ябълковата смес и по ръбовете на тавата. С помощта на пръстите си прегънете ръбовете надолу, за да ги запечатате. Намажете горната част и краищата на тестото с разбито яйце и поръсете с кафява захар. Направете няколко прореза в тестото с остър нож, за да позволите на парата да излезе.

Печете пая в предварително загрятата фурна, докато горната част придобие светло златист цвят за около 20 минути. Без да изваждате пая, намалете температурата на фурната до 190 градуса и продължете да печете, докато тестото стане наситено златисто кафяво и пълнежът започне да шупва за още около 25 минути. Внимателно покрийте пая с алуминиево фолио и продължете да печете, докато клечкатат, поставена в центъра, излезе почти чиста.

Извадете пая от фурната и го прехвърлете върху решетка, за да се охлади напълно. Сервирайте пая с останалия карамелен сос, ако желаете.

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay