8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Есента е богата на различни плодове и зеленчуци, известни с полезните си свойства. А с настъпването на студения сезон започва появата на всевъзможни грипове и вируси. Освен това през през есента изпитваме по-силна умора, имаме нужда от повече сън, а рискът от разболяване е по-висок. Това се дължи на липсата на витамини и спадане на имунитета. Лекарите-имунолози съветват да се опитваме да се храним със сезонни зеленчуци и плодове. Ето какво ще откриете по рафтовете в магазините този сезон.

Морков

Той е отличен източник на бета-каротин (витамин А), витамини В, Е, К, РР. Кореноплодният зеленчук е полезен при анемия и съдържа фолиева киселина, която е необходима за образуването на кръвни клетки. Калиевите соли, присъстващи в морковите, са полезни при заболявания на бъбреците, сърцето и кръвоносните съдове.

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Морковите са "универсален" зеленчук и могат да се консумират, както сурови, така и сготвени. При термична обработка ползите няма да намалят, а напротив - ще се увеличат. Дневната препоръчителна порция е два или три средно големи моркова.

Тиква

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Зеленчукът е богат на витамини (В1, В2, С и други), минерали (калий, магнезий, цинк, мед, желязо и фосфор) и бета-каротин. Тиквата може да се вари, пече, пържи, а някои хора я консумират сурова, добавяйки я към салати. Достатъчно е да ядете 100-150 грама тиква на ден.

Смокиня

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Плодът съдържа голямо количество минерали и микроелементи. В смокините има повече желязо, отколкото в ябълките, затова се препоръчват за пациенти, страдащи от желязодефицитна анемия. Зрелите плодове също съдържат мед, желязо, магнезий, калций, калий, витамини А и В. Полезен е при настинки, бронхити и респираторни заболявания и се препоръчва се за хора, страдащи от заболявания на сърдечно -съдовата система.

Райска ябълка

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Съдържа витамин А, който предотвратява рака, подобрява зрението и състоянието на кожата, витамини С и Р, които повишават имунитета, пектин, който помага при стомашно-чревни разстройства. Съдържащият се в плода йод помага при заболявания на щитовидната жлеза.

Картофи

Те са богати на аскорбинова и фолиева киселина, соли на калций, натрий, магнезий, фосфор, витамини от група В и РР. Учените са установили, че 300 грама варени картофи на ден са достатъчни, за да задоволят напълно нуждите на организма от въглехидрати, калий и фосфор. В допълнение, картофеното нишесте може да служи като отлично обвиващо и противовъзпалително средство при стомашно-чревни заболявания.

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Картофите са най-полезни, когато се пекат с обелките, тъй като по този начин максимално запазваме полезните вещества. Но тук се уврете, че картофите не са позеленели и покълнали, защото в този случай те имат повишено съдържание на соланин, който е силно токсичен.

Круша

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Лечебните свойства на крушите се дължат на наличието на диетични фибри (пектин), които подобряват работата на червата, калий, полезен за сърцето минерал, фолиева киселина и кобалт, които участват в образуването на нови клетки, и арбутин, който може да предотврати развитието на патологии на бъбреците и пикочния мехур. Крушите се консумират най-добре сурови, но могат да се пекат и в този случай пектините ще помогнат за справяне с излишния холестерол.

Цвекло

Кореноплодният зеленчук съдържа много полезни вещества: витамини А и Р, витамини от група В, калций, фосфор, йод, магнезий, мед, калий, натрий, бор и цинк, фолиева и аскорбинова киселина, бета-каротин. Цвеклото подобрява функционирането на сърцето и кръвоносните съдове, понижава холестерола, помага при настинка, пречиства организма от токсини, има благоприятен ефект върху кръвоносните съдове на мозъка, помага за усвояването на витамин D.

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Цвеклото е полезно за предотвратяване на анемия и укрепва сърдечно-съдовата система. А зеленчукът също така подсилва издръжливостта на организма и насърчава производството на серотонин - хормона на щастието. Цвеклото може да се вари, пече, задушава, а сурово се добавя към зеленчукови салати.

Ядки

8 храни, които ще подсилят имунитета ви през есента

Една шепа ядки на ден е източник на протеини, незаменими омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и витамини Е и В2. Те могат да се консумират като лека закуска или да се добавят към салати, зърнени храни и тестени изделия. Въпреки това, този продукт трябва да се третира с изключително внимание от хората с алергии.

2 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay