Повечето от нас търсят храни, които ни помагат да изградим мускули или да подобрим здравето на сърцето и червата, но много малко от нас отдават значение на здравето на мозъка си. Мозъкът контролира всички наши умствени, както и физически функции. За нас е много важно да включим в диетата си такива продукти, които да се грижат добре за здравето на нашия мозък. Така че днес чрез тази статия ще споделим списък с няколко храни, които подобряват паметта. Познаването и приемането на най-добрите храни за здравето на мозъка ще ви помогне да работите за добра памет. Така че, нека научим за няколко такива храни.
1. Орех
Орехът много прилича на нашия мозък! Самата му форма наподобява значението му за здравето на нашия мозък. Яденето на орехи е полезно не само за мускулите, сърцето и червата, но и за мозъка ви. Те съдържат омега-3 мастни киселини и антиоксиданти, които са свързани с по-добра мозъчна функция и памет. Те също са богати на витамин Е, който предпазва мозъчните клетки от оксидативен стрес, причинен от свободните радикали. Изследванията показват, че витамин Е може също да допринесе за по-добро когнитивно здраве и намален риск от болестта на Алцхаймер. Освен това те са богати и на други витамини като фолиева киселина или витамин B9 и витамин B6.
2. Пълнозърнести храни
Обикновено зърнените култури губят своите хранителни вещества по време на прекомерна обработка. Но пълнозърнестите храни от друга страна запазват своите трици (хранителен външен слой), зародиш (богат на хранителни вещества ембрион на семето) и ендосперм. Те са изключително питателни и полезни за цялостното здраве. Те също са доста богати на съдържание на витамин Е и следователно трябва да ги включим в най-добрите храни за здравето на мозъка. Кафяв ориз, ечемик, пшеница булгур, овесени ядки, пълнозърнест хляб и пълнозърнести макаронени изделия са някои от начините за включване на пълнозърнестите храни в диетата.
3. Листни зелени зеленчуци
Рядко слушаме родителите си, когато ни молят да ядем зелени зеленчуци! Но трябва да осъзнаем истинската сила на тези зеленчуци, които са полезни не само за нашето физическо здраве, но и за здравето на мозъка ни. Той е нискокалоричен източник на диетични фибри, протеини, както и богат източник на много антиоксиданти, витамини и минерали. Те произвеждат изотиоцианат , който при разграждане в тялото намалява оксидативния стрес и намалява риска от невродегенеративни разстройства. Така че дайте тласък на мозъка си, като добавите зелени листни зеленчуци към вашата диета.
Може да не сте наясно с подобни ползи, които можете да извлечете от тиквените семки. Тези тиквени семки са доста богат източник на силни антиоксиданти , които предпазват не само тялото ви, но и мозъка ви от уврежданията на свободните радикали.
5. Куркума
Куркумата е тъмно жълта подправка, която също е една от жизненоважните съставки на индийската кухня. Освен това, добавяйки цвят към вашата храна, куркумата добавя и повече хранителна стойност към нея. Използването на куркума като естествен антисептик е обичайна практика в Индия. По този начин има широка гама от приложения в кулинарията, медицината и козметиката. Установено е, че куркуминът , активната съставка в куркумата, навлиза директно в мозъка и благоприятства клетките там. Освен това, това е мощен антиоксидант и противовъзпалително съединение, което е свързано с подобрена памет, настроение и когнитивни резултати.
3 | 0 |